Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 жовтня 2010, 14:02 Суспільство
Чиновники стверджують: служити в армії стає модно
Чиновники стверджують: служити в армії стає модно

Служити в армії стає модно. Так переконують українські чиновники. Розпочався черговий призов, і до пунктів збору майбутніх солдатів вирушили посадовці... та кореспонденти "Свідка".

От так і починається солдатське життя.

Військовослужбовець:

- З сьогоднішнього дня ви вже солдати, вас будуть супроводжувати солдати строкової служби, ви до них звертаєтесь "товариш солдат", до вас звертаються - "товариш" призовник.

Віднині вони ходять строєм. Це - збірний пункт усіх призовників Київщини. У кожного - сумка із найнеобхіднішим. Усе зайве витягають.

А далі - психолог. Його призовники проходили вже кількома тижнями раніше у місцевих військкоматах. Тут же востаннє перевіряють, чи не похитнулася психіка часом у когось з майбутніх захисників Вітчизни протягом минулого тижня.

Вікторія Полєщук, психолог:

- Тут ми можемо виявити рівень психічної стійкості людини, чи готова вона до стресів.

Психолог - остання надія призовника, який не хоче служити. Усе, що потрібно - неадекватно заповнити анкету. Щоправда, здоровій людині таке зробити складно.

Вікторія Полєщук, психолог:

- Косять дуже рідко. Людина або перенервувала, або несерйозно відноситься до завдання, тому потрібно більш конкретно її досліджувати і спілкуватися з нею, і виявити, чи вона косить, чи дійсно є якісь…

Сергій до війська не хоче. Довелося. Провалив вступні іспити. Тепер запасається терпінням. Каже, аби лише дідівщини не було.

Призовник:

- Хочеш в армію?

- Ну... так...

- Щось не впевнено, чи просто не зміг відмазатись?

- Ну...

- Ну, да, я бачу по обличчю.

- Не поступив.

Про дідівщину говорили і військові прокурори. Цьогоріч випадки нестатутних відносин почастішали. Посадовці заспокоюють: лише тому, що слідкувати за цим узялися завзятіше.

Микола Голомша, військовий прокурор центрального регіону:

- Уже на шляху слідування це проявляється. Проявляються люди, які мають задатки неформальних лідерів, але воно не в інтелектуальному плані, а в плані "хто сильніший - того і умови", з такими людьми ми проводимо профроботу, беремо на замітку, і вже будемо відстежувати їх у військах.

Останнім часом служити у війську стає модно, переконують чиновники. Медики у цьому сумніваються.

Медик:

- Стан здоров’я не покращується у наших призовників. Якщо взяти статистику за минулі призови, то є зріст з багатьох захворювань.

Ці призовники, хто ввечері, а хто вже вранці прокинеться у своїй новій домівці - військовій частині. Туди їх відряджають потягами. Перед від'їздом - напутнє слово.

Військовослужбовець:

- Ваше щастя в ваших руках, так що нічого не бійтеся.

Борис Сачалко, кореспондент:

- Ще сьогодні ці призовники молоді і "зелені". Поповненням української армії вони стануть лише згодом. Незважаючи на це, вже нині вони знають головну для них фразу: "Служу українському народу!"