Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 жовтня 2010, 10:18 Суспільство
Після аварії в Марганці даішники "взялися" за автоперевізників
Після аварії в Марганці даішники "взялися" за автоперевізників

У Києві даївці перевіряють автоперевізників. Суворі рейди - то відголосок масштабної аварії в Марганці.

12 жовтня. Місто Марганець. Дніпропетровська область. На залізничному переїзді маршрутка заїхала під локомотив. На місці загинуло тридцять восьмеро людей. Іще семеро померли в лікарні. Після цієї трагедії за автоперевізників вирішили взятися жорстко. В Києві масштабні перевірки вже стартували.

Олександр Ковалевський, заступник керівника відділу УДАІ в м. Києві:

- Зараз проводиться перевірка всіх автоперевізників після подій, які сталися на Дніпропетровщині. Автоінспектори перевіряють автомобілі, як на вуличній автомережі, так автогосподарства, які займаються перевезенням автомобілів.

Проте, в столиці знайти порушників не так-то й легко. Тут звикли до прискіпливої уваги даївців, тож у більшості перевізників і документи, й транспорт у повному порядку.

Вимог у інспекторів не багато: водій має бути тверезий, автівка - в бездоганному технічному стані, а ще - всі документи на руках.

Правоохоронець:

- Технічний паспорт, посвідчення водія та талон, страховий поліс, ліцензійна картка, шліховий лист. Схема мершуруту руху автобуса.

А ось і перший порушник. Інспектор прискіпливо переглядає документацію - тут усе нормально. Втім, технічний стан автобуса ревізорів не задовольняє. Спочатку інспектор кілька хвилин мучиться з аварійним виходом. Відкрити його так і не вийшло. Потім уважно роздивляється колеса.

Правоохоронець:

- Що це ви робите?

- Фотофіксацію. На середній та задній осі даного автобуса встановлено резину - шини, з різним малюнком протектора та різних моделей, це порушення статті 121 частини другої.

- А який штраф?

- Мінімальний - 680 гривень, максимальний - 850.

Водій розчарований: у нього вилучають талон техогляду. Без цього папірця на маршрут - ні ногою. Чоловік зітхає, і так заробляє мізер, а тут іще й позаплановий вихідний.

Дмитро, водій:

- За вот эти три дня, которые я работаю, я вообще ничего не заработал!

На лисій гумі попався й наступний водій. Як його з такими колесами випустили на маршрут - пояснювати не схотів.

Водій-порушник:

- Скажіть, будь ласка, як вас пускають на маршрут з такою резиною?

- Я сьогодні перший день сів.

- Ну, в и ж технічний огляд проходите перед тим, як виїжджати?

- Проходим, і що?

- І нічого.

- Що ви пристали, дєвушка, вам оце так інтересно?

- Так мені цікаво дізнатися, ви ж перевозите пасажирів?

- Перевожу.

- Ну то?

- Не буду відповідати.

Поки водій тікає від телекамери, інспектор пише.

Андрій Міняйло, працівник ДАІ:

- Використання автомобіля на маршруті з технічними несправностями, а саме - залишковість протектора шин менше двох міліметрів, це впливає на безпеку руху. Резина лиса.

На цьому порушники закінчуються. За кілька хвилин на проїжджій частині раптом стає пусто.

Марина Борисполець, кореспондент:

- Стовідсотково на відмінно серед автоперевізників працює сарафанне радіо, лише десять хвилин перевірки - а маршруток та автобусів на дорозі значно поменшало.

Та інспектори маршрутчикам розслаблятися не радять. Кажуть, перевірки тільки почалися. Попереду ще не один день під прицілом смугастого жезлу.