Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 вересня 2010, 15:09 Суспільство
В Умані під час паломництва хасидів не обійшлося без кривавих конфліктів
В Умані під час паломництва хасидів не обійшлося без кривавих конфліктів

Умань - знову спокійне й тихе містечко. Закінчився юдейський Новий Рік, і звідти роз'їжджаються хасиди. Цьогоріч до могили духовного лідера прибуло близько тридцяти тисяч його послідовників із двадцяти країн світу. Традиційно святкування не минуло без скандалів.

Що місто Умань цьогоріч відвідали близько тридцяти тисяч прочан - нагадують купи сміття. Хасиди з тиждень святкували та молилися поблизу могили свого духовного провідника. Гуляли з наснагою. Як зазвичай, не минулося без скандалу. Юдеї вчинили сварку між собою й кидалися з ножем на місцевих.

Іван Корсун, заступник керівника ГУ міліції в Черкаській області:

- Жінка, яка прийшла перевірити стан зданої в найм квартири, зробила зауваження останнім. І сказала, що викличе міліцію. Слово "поліція" люди сприйняли по-своєму. В цей час зі своєї квартири вийшов сусід. Дістав телефон і намагався викликати правоохоронців. Хасиди намагалися завадити, і почали бити цього чоловіка.

Бідолашного поклали до лікарні. Трьох нападників затримали. Ще одинадцятьох їхніх спільників депортували.

Іван Корсун, заступник керівника ГУ міліції в Черкаській області:

- Може це покажеться і жорстко, але ми і надалі будемо так працювати Але щоб ці громадяни відчули за собою дисципліну і повагу як до себе, так і до громадян України.

Самі ж хасиди в конфлікті нічого трагічного не вбачають. Кажуть, що винних мають покарати, а стригти всіх під один гребінець не варто. Вони їдуть сюди молотися, а не вбивати.

Хаїм, прочанин:

- Я не знаю, що сталося, та це нам не притаманно. Тут тисячі людей мешкають у сотнях квартир. І якщо виникає конфлікт - то суто через побутові проблеми.

Деякі ж прочани уважають, що конфлікти виникають з вини української сторони. Мовляв, їх приїжджає кілька десятків тисяч, і що рік, то більше. А тулитися доводиться в кількох багатоповерхівках. Умов - жодних.

Хасид, прочанин:

- Прибуває багато євреїв, туристів, і це потрібно заохочувати. Будувати дороги. Проводити світло. Зводити готелі. Все, що потрібно.

Кожна країна зустрічає туристів гостинно. І хоче, щоб вони приїжджали. Адже це прибутково.

Та поки що наплив хасидів справді прибутковий бізнес хіба що для місцевих мешканців. За готелями для туристів - квартири. Юдеї платять 300-500 доларів за ліжко. І в оселі може жити з десяток чоловіків. Харчі теж купують у наметах. Тож скаржитися на кілька десятків тисяч прочан, які привозять із собою грошенята, мешканці кварталу поблизу могили не наважуються. Сталого щорічного прибутку втрачати не хоче ніхто.

Двірник:

- Конфлікти були?

- Ні, все спокійно.

- Ви місцевий? Так? Може квартиру здаєте?

- Слава богу, я тут не проживаю.

- А скільки платять за роботу?

- Комерційна таємниця.

- Ну, ви задоволені?

- Ну, як немає кращого - то і так хорошо!