Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 вересня 2010, 14:17 Суспільство
На святкування хасидського Нового року до Умані з'їдеться більше 20 000 паломників
На святкування хасидського Нового року до Умані з'їдеться більше 20 000 паломників

Умань проходить чергове випробування прочанами. На святкування юдейського Нового року туди приїде більше 20-ти тисяч хасидів. Така кількість гостей створює мешканцям чимало незручностей: у дні святкування уманців обмежують у пересуванні містом. Але цьогоріч місцева влада та правоохоронці спростили вимоги для місцевих, а прочан урешті змусили дотримуватися українських законів.

Умань не спить - хасиди святкують Рош-Га-Шан на могилі релігійного пророка Рабе Нахмана. Цього року 200-ті роковині від дня його смерті, тому прочан значно більше проти звичайного - понад 20 тисяч. На час святкувань з 5 по 15 вересня у місті пропускний режим. Уманцям без спеціальної перепустки на територію розташування юдеїв - зась.

Володимир Салімський, перший заступник керівника Департаменту МВС України:

- Ми вже зробили за кошти міліції спеціальні перепустки, і вже це питання урегульоване. Якщо будуть виникати якісь непорозуміння, ми їх будемо аналізовувати.

На території паломництва діють шість видів перепусток - для городян, таксистів та гостей. Громадський спокій продовж десяти днів забезпечують півтисячі правоохоронців. Хасиди - гості неспокійні. Мешканці сусідніх з могилою будинків нарікають на постійний галас та купи сміття. Представник міжнародного благодійного фонду Рабе Нахмана, Даніель Даян, каже: прочани радіють Новому року, тож без танців та пісень не обійтися.

Даніель Даян, представник міжнародного благодійного фонду імені рабина Нахмана (переклад):

- Гамірно. Так гамірно, як на Мундіалі, як на сценічних майданчиках під час концертів. Але це треба витерпіти.

Міжнародний благодійний фонд уклав угоди з місцевими комунальниками на постачання води та вивіз сміття. РЕУ працюватимуть у кілька змін й обіцяють прибирати щодві години. Заробляють на паломниках й пересічні містяни. Поблизу могили цадика Нахмана розгорнули імпровізований ринок.

Станіслав Кухарчук, кореспондент:

- Сувенір зі святої землі забезпечить добробут протягом всього року. Прислів’я універсальне як для хасидів, так і для місцевих жителів. Тут на території тимчасового ринку можна купити все, що душа забажає - від хенд-мейд виробів до сучасної електроніки. Утім, товар на руки тільки за долари.

Віталій Горкун працює на ринку шостий рік. Торгує ременями - 9 доларів за штуку.

Віталій Горкун, приватний підприємець:

- Цены я ставлю - что там - что там. Ну, є такі, що торгуються, трохи треба більше ставити. То воно те й на те і виходить. Мені подобається спілкуватись.

Городяни здають в оренду житло. За десять днів можна отримати в середньому півтори тисячі доларів. Доки в квартирах гості, господарі мешкають у сараях та гаражах. Але часто-густо весь заробіток йде на ремонт оселі.

Місцева мешканка:

- Побили мені вікна, побили хрусталь, повибивали все. Навіть стільця розламали навпіл. Минулого року я їх вже не пускала.

Конфлікти між місцевими та хасидами - не дивина. Все через обмеження, які заторкають уманців та не поширюються на прочан.

Петро Паєвський, заступник Уманського міського голови:

- Чи є непорозуміння?

- Так, є! Я хочу сказати що у середу одного іноземця примусово депортували з міста. Зараз по-другому вирішується питання по депортації з країни. Правоохоронці вимагають від хасидів дотримання Українського законодавства.

Юдеї неодноразово зверталися до влади, щоб перевезти прах цадика до Ізраїлю, але дозволу не отримали. Чиновники переконують: попри незручності паломництво вигідне Умані. Треба тільки визначити орган, який відповідав би за прийом та обслуговування хасидів.