Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 вересня 2010, 13:31 Суспільство
На Волині ламають голову, як вирубати всі засохлі дуби
На Волині ламають голову, як вирубати всі засохлі дуби

На Волині масово всихають дуби. Понад двадцять відсотків дерев уже мертві. Коли деревообробна галузь підраховує обсяги збитків, екологи попереджають краян про легеневі недуги. Як зарадити лиху - в області знають, проте, зробити це швидко забороняє закон. Половина хворих дубів у заповідній зоні, а там реконструкції без купи документів не розпочнеш. Тож лісівники сподіваються лише на так званий "банк насіння".

Урочище Сваловицька дача - найпівнічніше місце Волині. Через часті коливання рівня ґрунтових вод тут сохнуть чи не всі ліси й чагарники. Та найбільше гине дубу. Якщо стовбур 20-ти метрових велетнів ще не трухлявий, то гілля - мертве вже давно. Такі дерева маркують, обтягують стрічкою і залишають напризволяще до ліпших часів.

Василь Котик, інженер лісового господарства:

- Висихають дуби різного віку - 60, 80, 100, 120, 140 років. Причиною висихання, в нас були науковці, є, на даний момент - порушення гідрологічного режиму. В першу чергу.

Якщо бідолах не вирубувати, епідемія може перекинутися на здорові насадження. За сприяння вітру, птахів і звірів уже за рік-другий інфікованим, як правило, стає щотретє дерево зараженої ділянки. Для екології воно вже не годиться, а ось для промисловості - це сировина.

Сергій Шеремета, заступник керівника Волинського управління ЛМГ:

- За нашими оцінками, сьогодні всихаючими, або всохлими є порядку 70 тисяч кубічних метрів дубової деревини. З них половину, а це - 30-40 кубічних метрів - ще можна використати, якщо своєчасно її зрубати. Це - деревина дерев дуба, які суховершинні, але не заселені шкідниками.

Та вирубати не просто. Чи не всі хворі дуби в заповідній зоні. Роботи в ній слід погоджувати, щонайменше, в десяти відомствах, а техніка може розлякати звірів і птахів місцевості.

Анатолій Дорошук, інженер лісового господарства:

- Дерева всихають не однораз. Поступово. Одне, друге, четверте. Щоб зрізати дерева, це треба цілий комплекс погоджень: погодження екології, санітарних служб, наших лісівників… Одне дерево ми зрізаємо, через місяць всохло інше. Це ми весь час приходимо сюди з бензопилою. Якщо ми кожне будемо приходити по одному, ревти з бензопилою - який тоді статус заповідного фонду?

Мертві дерева замінюють молодими саджанцями. Та чи приживеться штучно вирощений дуб у зелених масивах Волині, поки невідомо. Лісівники тримали насіння на випадок неврожаїв, пожеж. А що кидатимуть його в землю через висихання породи - фахівцям і на думку не спадало. Кажуть, екологію краю це, безумовно, поліпшить, та вирубувати хворі дерева все одно доведеться.