Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 серпня 2010, 14:55 Суспільство
На бензозаправках України ллють фальсифікат
На бензозаправках України ллють фальсифікат

Щочетвертий літр бензину - липовий. Якості палива в Україні не перевіряють уже кілька років. Тож і з'являються справжні заводи з виготовлення фальсифікату. Страждають від того автовласники. Бо сурогат продають у мережах авто заправок по всій країні.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Ось зброя, що може вбити ваш автомобіль, чи принаймні покалічити. Тож, що ллється з цього пістолету варто обирати особливо ретельно.

Олександр аби чим свого залізного коня не годує. Обирає відомі бренди. Та інколи й вони підводять.

Олександр, водій:

- По машине это сразу видно: теряется мощность, теряется все, бывает заливаешь такой бензин, что машина просто взлетает, хотя одной марки берешь, октановое число и там.

Раніше, каже, простіше було. Одна АЗС на сто кілометрів. Нині ж вибір є. Якості немає.

Мовчали про якість і на цьому підприємстві. Вінницькі бізнесмени налагодили виготовлення липового палива.

А виробництво на вигляд навіть пристойне.

Паливо є. А ось жодних дозвільних документів немає. Сировину невідомого походження закуповували за фіктивними паперами. А потім поліпшували домішками.

Віктор Максимишин, керівник управління податкової міліції у Вінницькій області:

- Бензин відповідно, враховуючи слабе технічне забезпечення цього підприємства, виготовлявся низькооктановий і потім його октанове число збільшувалося за рахунок газового конденсату.

Отак із вісімдесятого бензину робили дев'яносто п'ятий.

Віктор Максимишин, керівник управління податкової міліції у Вінницькій області:

- Згідно висновків експертизи завдавало шкоду не тільки техніці, а і могла завдати суттєву шкоду здоров’ю людей, які користувалися.

Щодня тут виробляли майже 50 тон фальсифікату. І так протягом року.

Владислав, власник СТО:

- Компоненты в бензине, которые не должны присутствовать, они и не сгорают, они проявляются в виде отложений на клапанах, на поршнях, потом эти отложения самовоспламеняются, химическое горение происходит, то есть эти детали саморазрушаются.

Через неякісне паливо роботи на станціях техобслуговування купа. Здебільшого вистачає тільки бензобака або форсунки почистити. А буває й повна катастрофа.

Попіл із клапана може потрапити в поршневу систему. Ремонт автівки дасться в копійчину.

Владислав, власник СТО:

- Там цены начинаются, хотя бы просто разобрать, собрать, заменить один-два клапана, которые сгорели это будет в районе 2,5-3 тысяч гривен.

Найближчим часом роботи на СТО не поменшає, - зітхають аналітики нафтового ринку. Кажуть, нині золоті часи для бензинових махінаторів. Улітку майже вдвічі зріс податок на паливо. А це означає...

Сергій Куюн, експерт нафтового ринку:

- Что теневой сектор, который не платит ни больших налогов, ни маленьких получил дополнительный стимул к увеличению объемов своего производства.

До того ж якості продукції на заправках Держспоживстандарт уже два роки не контролює.

Наче пообіцяли до кінця року пошпетити АЗСи. Та до того часу автовласники віч-на-віч зі спритними бензиновими бізнесменами.

Сергій Куюн, експерт нафтового ринку:

- Если видите что болтается одна лампа, в операторской сидит пьяный сторож, а на дороге заправки выбоины и ржавое оборудование, то безусловно нужно таких станций сторониться.

Якщо вже ускочили в халепу, автівка зламалася через неякісний бензин, правники радять захищати свої права споживача. Головне, щоб чек про купівлю палива був.

Костянтин Воловик, юрист:

- Перші дії: треба доставити авто на сервісний центр, бажано, щоб сервісний центр фірмінний вашого авто, або будь-яка поважна СТО.

Там складають акт про причину зламу. Далі - дослідження самого палива. Проби беруть із бака й на заправці.

Костянтин Воловик, юрист:

- Коли у вас на руках буде квитанція, висновок експерта та акт щодо складу бензину, акт шкоди, яка була завдана таким бензином, ви маєте написати заяву в суд.

Юристи стверджують: такі справи зазвичай закінчуються на користь автовласників. Та все ж радять не ризикувати, й машини заправляти на АЗСах із добрими відгуками.