Немає дозволу - немає торгівлі. Так вирішили столичні міліціянти й вирушили в рейд. Перевіряли торговельні місця: хто крамарював стихійно - тих штрафували.
При дорозі - в пилюці й багнюці торгують м’ясом. На пеньочку - сокирка, поряд - пес. Що це за м’ясо - тутешні торгівці розповідати не хочуть. Коли угледіли телекамери, складають речі й ідуть полем до села - тікають.
Торговець:
- Харош, Спілберг. Харош, я складаюсь.
У кого асортимент незрозумілого м’ясця більший, тому складатися довше. Товар у сумки заховати встигли не всі. Усіх безталанних ловить міліція. Для годиться перевіряє документи.
Віталій Яценко, старший інпектор відділу ветміліції ГУ МВС України в Київській області:
- Торгівля проводиться м’ясом, на яке було відсутні будь-які документи.
А потім - складають адмінпротокол.
Торговець:
- Місце проживання.
- Ну, я в Яготині проживаю, а так - село...
- Проживаєте де?
- (Називає адресу)
Споживати таке м’ясо - небезпечно, кажуть у санстанції. Якщо на базарах і у крамницях товар перевіряють, то тут - жодної гарантії якості.
Альбіна Ткаченко, керівник відділу ветмедицини ГУ МВС у Київській області:
- Во-первых, оно может быть неустановленного происхождения, во вторых - оно может содержать опасные для человека микроорганизмы: личинки, яйца паразитов. Человек, употребив такое мясо, может серьезно заболеть, вплоть до смертельного исхода.
М’ясо добре, виправдовуються продавці. Перевірене часом: адже на дорозі вже стоїть не перший день. Щоб не псувалося, його постійно обробляють спеціальними засобами. Санстанція й міліціянти шоковані.
Альбіна Ткаченко, керівник відділу ветмедецини ГУ МВС України в київській області:
- Есть микроорганизмы, есть различные бактерии, которые в процессе эволюции выработали иммунитет, и уже их невозможно уничтожить.
Це вже не перша така перевірка стихійних базарів, констатують правоохоронці. Усе вилучене м’ясо знищують.
Віталій Яценко, старший інспектор відділу ветміліції ГУ МВС України в київській області:
- Всього з початку року було вилучено близько 60 тонн неякісної їжі тваринного походження на загальну суму більше мільйона гривень.
А українцям нагадують: не зважайте на низьку ціну й "натур продукт". Придорожньє м’ясо ліпше оминати десятою дорогою, здоров’я - важливіше.
Борис Сачалко, Дмитро Денисов, НТН.