Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 лютого 2010, 12:47 Суспільство
В'ячеслав Гніденко розповідає про сомалійських піратів
В'ячеслав Гніденко розповідає про сомалійських піратів

Як воно там - в полоні у морських піратів? Зворушливі історії про це вже не перший рік чують українці. В них немає і натяку на якусь романтику. Навпаки, суцільна прагматика: або мільйони викупу, або голод, хвороби і місяці сподівань: "а може, завтра свобода?" Як вижити у тому пеклі та повернутися додому живим. Історія колишнього бранця - в сюжеті Оксани Піднебесної.

В'ячеслав Гніденко - колишній бранець сомалійських піратів. У полон потрапив у складі екіпажу німецького судна "Hansa Stavanger". Саме він першим помітив, як атакують п'ятеро африканців у білому човні.

В'ячеслав Гніденко, помічник капітана cудна "Hansa Stavanger":

- Они нас просто догнали, мы им элементарно уступали в скорости. У нас было судно полностью загружено. Они гнали за нами в течение 50 минут. Была надежда, что закончится топливо.

Розбійникам палива вистачило, вони відкрили вогонь.

В'ячеслав Гніденко, помічник капітана cудна "Hansa Stavanger":

- Было три выстрела из РПГ, одна просто прошла мостиком, одна зашла в левый борт в каюту старшего механика. Потом они изменили план действий, зашли с правого борта. Тоже был сильный выстрел, граната зашла в каюту капитана, очень сильный пожар начался.

Гасили вогонь шість годин. Озброєні автоматами пірати вже господарювали на судні. Далі - екіпаж чотири місяці терпів голод, спеку та знущання.

В'ячеслав Гніденко, помічник капітана cудна "Hansa Stavanger":

- Представляете, пол-экипажа на мостике, и человек двадцать пиратов на мостике. В вашу сторону постоянно направлено оружие, по поводу и без повода. Там люди близко не такие как мы. У них другой менталитет. Они могут орать 24 часа в сутки, слушать музыку свою восточную, это настолько напрягает. Вы спите, в лучшем случае, 2 часа в сутки.

Ці знімки зроблені після захоплення: пограбовані каюти, розкидані речі і - гелікоптер, з якого на палубу скинули сумку з грішми, викупом - довгоочікуваним квитком на волю. Боротися з піратством має міжнародна спільнота, переконані у профспілці моряків. У сомалійців є сучасна техніка, зброя. І поки світ вирішує, що робити з цієї напастю, екіпажі захищаються самотужки.

Євген Омельчук, генеральний секретар федерації профспілок працівників водного транспорту та плавскладу України:

- Это и усиленные вахты бдительности, маневрирование, это установка брандспойтов, насосов высокого давления. Ну, и присутствие на борту в том числе, специально обученных ребят, так называемых специального назначения.

Аденську затоку й сомалійців моряки оминають десятою дорогою. В'ячеслав знову збирається в рейс, але обирає безпечні маршрути.

В'ячеслав Гніденко, помічник капітана cудна "Hansa Stavanger":

- Это просто уже откровенный беспредел. Сейчас перекрыта почти половина Тихого океана. Нормальное судоходство - об этом уже говорить не приходится.

З кожним викупом жадоба піратів зростає, заручниками стають інші жертви. До радикальних дій спецслужби не вдаються. Тож морякам те й залишається, що лише оминати небезпечні маршрути й покладатися на щасливу долю.

З Одеси - Оксана Піднебесна, Влад Величко, НТН.