Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 січня 2010, 14:18 Суспільство
Урятований екіпаж "Аріани" розповідає деталі свого восьмимісячного полону
Урятований екіпаж "Аріани" розповідає деталі свого восьмимісячного полону

Зіпсовані харчі, смердюча вода, тортури. Це найяскравіші спогади заручників сомалійський піратів. Як страшно бути заручником - із вуст самих учасників подій.

Михайло Пупко, матрос:

- Загорелся свет, потух. Потом минут через 20 приехали сразу две лодки и начали атаковать. Одна лодка обстреливала пароход. А вторая лодка, негры, пытались залезть.

Так розпочалася історія про сомалійських піратів і вантажного судна "Аріани". Озброєні корсари захопили корабель 2-го травня 2009-го. В полон до розбійників потрапило 24-ро членів екіпажу - всі з України.

Михайло Пупко, матрос:

- В иллюминатор видел, как негр залез на мостик с автоматом и взял в плен капитана. И повел ближе к баку, чтобы закинул трап, чтобы другие поднялись.

За суховантаж і полонених сомалійські корсари вимагали спочатку 10 мільйонів доларів. Зійшлися ж на трьох. На викуп чекали вісім місяців. Весь цей час екіпаж тримали на борту. Більшість - в одній каюті. Один із механіків весь полон просидів у машинному відділенні.

Сергій Лупачов, другий механік:

- С той каюты без спросу никто не имел права выйти. За малейшую провинность - сразу за палубу, ласточка, ну, и пару тумаков.

Андрій Муругов, електромеханік:

- Любимая их пытка - это руки связать веревкой и ноги, и стянуть за спиной, и кинуть на раскаленную палубу. На живот. И лежит так человек минут… И засекают, 20 минут, потому что уже руки начинают синеть. То есть, ты ногами сам себе затягиваешь руки. Они засекают 20 минут - потом развязывают. Потом, я так понимаю, может начаться отмирание тканей, и поэтому они это пресекали.

Моряки пригадують: найгірше було з харчами та водою. Власні запаси скінчилися за два місяці. Потім воду привозили в каністрах з-під солярки. Зелену та смердючу. Годували моряків зіпсованим рисом і м'ясом.

Олександр Лупачов, третій механік:

- Коза - это такое небольшое животное, и когда механик его резал, оно сдувалось. И получались одни кости, очень мало мяса. Он умудрялся сдирать это мясо, перемалывать с рисом - и вот это была наша основная еда. Воду мы пили морскую. Она была мытьевая. Не предназначена для питья.

Що так довго сидітимуть в полоні, ніхто з екіпажу навіть не здогадувався. Всі сподівалися, що їх витягнуть за місяць-другий. Охороняли бранців, як зіницю ока. Пірати постійно боялися, що корабель штурмуватимуть.

Сергій Лупачов, другий механік:

- На борту находилось всегда человек 17. И они каждые полторы-две недели менялись.

Михайло Пупко, матрос:

- У них очень хорошая была бдительность. Много человек с автоматами, на корме стоял пулемет тоже. Они ходили, не спали, боялись, что что-то может произойти.

Віддати піратам гроші - єдиний шанс на порятунок. Звільнені матроси говорять, якби судно таки штурмували військові, заручники б загинули. Натомість, відбити напад піратів можна було з самого початку. Та, за законами, на торговельних кораблях не може бути вогнепальної зброї.

Михайло Пупко, матрос:

- Хватило бы трёх автоматов с припасами. Этого бы хватило. Пароход большой, а он едет на маленькой лодке. Легче мне попасть, чем ему. Я могу бегать по пароходу, прятаться и стрелять, а он стоит на волне.

Хай там як, а моряки радіють, що історія закінчилася хепі-ендом. Найближчі плани звільнених моряків - тривалий відпочинок. Приблизно рік. А потім - знову в море.

Тарас Білаш, Оксана Піднебесна, Олександр Кругліков. НТН.