Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 серпня 2010, 14:03 Пограбування
На Львівщині затримані грабіжники, на рахунку яких не менше десятка квартир
На Львівщині затримані грабіжники, на рахунку яких не менше десятка квартир

Квартирні злодії зі Львівщини обібрали, щонайменше, десяток квартир. Ламали замки на вхідних дверях, забирали гроші, золото та побутову техніку. Йшли і навіть не зачиняли за собою двері.

Відчинені шафи, вивернуті шухляди, перекинуті речі. Мешканка Стрия залишила домівку на якихось кілька годин. Та цього вистачило, щоб злодії винесли з оселі коштовності.

Мирослава, постраждала:

- Ми з сином поїхали до батьків у село. Були раптом 4 години, всього-на-всього. Під'їхали, малий піднявся по сходинках і каже: "Мамо, а що в нас двері відкриті?" Зовнішні двері були навстіж відкриті, зовнішні двері, навстіж по коридору, і все. Ми ступили два кроки в коридор, тут все видно, зразу ту кімнату.

Господиня одразу помітила: зникли гроші та золоті прикраси.

Мирослава, постраждала:

- Мені було не важко взнати, що вони забрали, бо всі гроші, які були в мене, то були в тумбочці біля мене в кошельку - кошельок був пустий, зі всіма карточками кредитними. І так само всі золоті речі в мене були в шкатулці - шкатулка пуста.

Пані Мирослава зателефонувала до міліції. Вона була не першою, хто повідомляв про викрадення майна з квартири - за кілька місяців до Стрийського міськвідділу звернулися більше десяти городян. І всі розповіли схожі історії.

Ярослав Грицик, керівник Стрийського МВ ГУМВС України у Львівській області:

- Довший час ми спостерігали те, що почерк злочину має подібний характер, тобто, що стосується викрадених речей і шляху проникнення.

Правоохоронці вийшли на слід крадіїв. Виявилось, що це два місцеві мешканці - двадцяти двох та двадцяти шести років.

Ярослав Грицик, керівник Стрийського МВ ГУМВС України у Львівській області:

- Дані особи дуже цікаві фігуранти. Один з них раніше судимий чотири рази, також по аналогічних злочинах. Другий теж судимий, за іншу категорію злочинів.

Вже у райвідділі затримані розповіли про свої походеньки. Кажуть, цупили через бажання легкого та багатого життя.

Геннадій, затриманий:

- Потрібні були гроші, тому й крали. На роботі стільки не платять, скільки можна було вкрасти.

Зі слів стражів порядку, лиходії здійснили з десяток крадіжок. Щоразу виносили з квартир майна та цінностей на десять-п'ятнадцять тисяч гривень. До помешкання входили, виламавши серцевину замка вхідних дверей.

Геннадій, затриманий:

- Відкривали двері і заходили. Ми не залазили. Ми як хазяїни заходили. Відкрили і зайшли.

Тепер нахабних спритників тримають під замком, відчинити який їм вже не до снаги. Проте, щоб не стати жертвою ласих на чуже майно зловмисників, варто прислухатися до порад експертів.

Юрій Поспішель, експерт:

- Броненакладки, зроблені з гартованої сталі. Відповідно вони можуть бути як на основні замки, які йдуть одразу з ручками в комплекті, або є ще броненакладки, які ставляться на додатковий замок.

Ці накладки захищають серцевину. Кріплять їх до дверей та корпусу замка.

Юрій Поспішель, експерт:

- Кріплення бувають різні. Якщо брати до уваги фурнітуру "Ростекс" чеського виробництва. Вона кріпиться двома або трьома стяжними болтами діаметром 8 мм. Тобто, надійно скріплюється зовнішні і внутрішні частин. І тоді просто-на-просто обмежується доступ до самої серцевини. Також можна ставити надійні хороші серцевини, які мають свій ряд переваг, захист від висвердлювання, захист від злому по центру. Є пластини, які дають міцність самої пластини від злому на дві половинки, захист від відкриття відмичками.

Хоча стрийські злодії незабаром надовго сядуть за грати, міліціянти не впевнені, що у них не з'являться послідовники. Тож людей закликають бути пильними та обережними.