Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 листопада 2015, 22:17 Здоров'я
Вбивча краса - небезпечне схуднення
Вбивча краса - небезпечне схуднення

Схуднення до смерті. Дієти, які калічать, пігулки, які вбивають не тільки апетит. Як скинути зайву вагу і не набрати вдвічі більше кілограмів? Новогодні, білкові, японські та гречані дієти - всі вони вороги для українського організму. Як схуднути без проблем для свого здоров'я.

Газовані напої і м'ясо - від цих двох продуктів у Каті аж дрижаки в колінках!  

- У меня очень дикая страсть к мясу, люблю вообще дико, к сладкому нет, а к мясу да.

Вага 21-річної дівчини за сто. Зайві кілограми їй не до вподоби. Тому періодами Катя сідає на жорсткі дієти.

Катерина, киянка: 

- Диет пробовала много - я вообще ас монодиет: гречневая, кефирная, огуречная. Почему моно:- студент, денег много нет, помидоров, гречки, кефира, все это можно найти.

Із жахом згадує, як сиділа на гречаній дієті. Окрім каші тиждень вона нічого не їла!

Катерина, киянка: 

- Причем гречка не варилась, а просто запаривалась, это все делилось на несколько приемов пищи, и ела это, ела, ела, ела. У меня шумело в ушах, болела голова, не было сил вообще что-то делать.

Дівчина схудла - за два тижні на 7 кілограмів. Але вони швидко повернулися, а з ними ще кілька кіло, а також печія і біль у шлунку. Знайома ситуація і для Юлі. До обмеження в харчуванні вона додала ще й пігулки. І це виявилося фатальним дуетом.

Юлія, киянка: 

- Три дня рис, три дня овощи, три дня мясо, невкусно и без соли все это. Начала принимать таблетки, похудела на 11 кг, в конечном итоге стало мне плохо, желчный прооперировали, начали язвы открываться по всему телу, даже на щеки полезли, и потом я еще набрала к тем 11 еще столько же.

Від слова "дієта" в гастроентерологів аж волосся дибки стає. Це випробування для власного ж організму!

Лариса Бойченко, гастроентеролог:

- Диета - это экстремальные условия, это условия крайнего севера, 50-градусной жары, организм адаптируется к превосходящим его силы условиям некоторое время, запас прочности ограничен.

Різке обмеження харчування порушує гомеостаз. Це тисячі показників! Так, підшкірно-жирова клітковина тане, але якою ціною! Брак навіть якогось одного інгредієнту в раціоні, а дієти це, як правило, одноманітне меню, веде до загибелі органів! Страждає головний мозок - біль, постійна втома, погіршення пам'яті. Випадає волосся, псуються нігті й шкіра. Тяжко шлунку, печінці, підшлунковій. Нирки просто в агонії - можуть з'явитися пісок і камені, подагра. А який же результат такого випробування, тобто після закінчення дієти й переходу на звичайне харчування?

Лариса Бойченко, гастроентеролог:

- Организм запасает на всякий случай, если этому человеку придет в голову снова садиться на какие-то экстремальные диеты.

І це вигідно. Не людям, що худнуть, звісно. А…розробникам дієт! У 2010-му році прибуток індустрії схуднення тільки в США становив 61 мільярд доларів. Такі цифри наводить у своїй книзі Шарлотта Маркі - професор психології, яка впродовж 15 років вивчає харчування й дієти.

Лариса Бойченко, гастроентеролог:

- Авторы диет, которые мы можем видеть, зарабатывают на этом большие деньги, безусловно! Очень важно посмотреть на человека, который разрабатывал эту диету - как он выглядит.

Нещодавно науковці з кількох континентів - Австралії, США та Європи - приголомшили. Низьковуглеводні дієти - пришвидшать смерть! Поціновувачі білків в чотири рази частіше помирають від раку!

Людмила Гончарова, дієтолог: 

- Мы смотрим на женщину, которая идет на нас, мы не знаем, сколько см у нее бедра, какая у нее талия, размер одежды, но мы видим, что она прекрасна, у нее прекрасная кожа, белые белки глаз, у нее все подтянуто и тд, а это все работа печени, желчного, работа сосудов и тд.

Не дієта, а збалансоване харчування. Ось на чому наголошують дієтологи. Принципи доволі прості - з'їдати за один раз невеликий об'єм їжі, не більше півкілограма.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Ось тут немає навіть належного об'єму продуктів. Але є усе необхідне організму. Білки, жири й вуглеводи. Тут й вода. Але пити її дієтологи рекомендують не після, а до початку прийому їжі. При тому хвилин за двадцять. Це невеличка хитрість, так за обідом точно насититесь.

Людмила Гончарова, дієтолог:

- Кушать следует через каждые 4-5 часов, потому что организм испытывает стресс, потому что он думает, что война - ребенку нечего кушать, и он начинает запасть то, что вы поели.

Таких принципів останні півтора місяця дотримувалася й наша героїня Катя. Не дієти, а саме збалансоване харчування допомогло їй скинути 7 кілограмів! 

Катерина, киянка:   

- У меня сейчас джинсы, я купила их 1,5 месяца назад, они с меня снимаются вот так просто.

Тепер дівчина дотримується принципу - худнути не для стрункості! А для здоров'я!