В Київській області - епідемія африканської чуми. Небезпечний вірус зафіксували на приватному агрокомбінаті поблизу селища Калити. Тепер там мають знищити 60 тисяч свиней - це все поголів'я. Епідеміологи створили навколо осередку санітарну зону. Та що робити місцевим селянам?
Олена Ткаченко, кореспондентка:
- Агрокомбінат, де стався спалах африканської чуми, нині в санітарній 3-километровій зоні, всередину так просто не потрапити, тільки за посвідченням й після дезинфекції машин. Відомо, що нині там триває утилізація хворих тварин. Процес цей доволі довгий: спочатку тварин присипляють, потім спалюють, а потім ще й закопують на глибину не менше двох метрів, далі заливають хлоркою. Відомо, що спалили 10 тисяч голів. Деталі дізнатися дуже важко, керівництво відмовляється коментувати.
- Руководство на території, никого не пускаєм, извінітє, до свіданія.
Неладне на агрокомбінаті запідозрили, коли почали помирати маленькі поросята. Викликали ветслужбу, аналізи підтвердили - це африканська чума. Хвороба Монтгомері, як її ще називають, викликає великі страждання у тварин. Підіймається температура, з'являється блювота, пронос, висипи на шкірі, відмовляють задні кінцівки. Тварина, яка інфікувалася, буде переносити вірус усе життя. А лікування немає. Саме тому усе поголів'я тварин убивають. Тут їх було більше 6 десятків тисяч. Усіх уб'ють. Цей спалах ач на Київщині назвали найбільшим за останній час. Нині триває слідство - як вірус потрапив на агрокомбінат.
Олександр Вержиховський, заступник голови Держветфітослужби України:
- Відбувся занос цієї проблеми ззовні. Сьогодні ми проводимо розслідування, як силами нашої служби, так і з учора працюють органи відповідні.
Занепокоєні мешканці села Калити, на території якого розташований комбінат. Адже за правилами у 10-км зоні мають знищити і всю свійські худобу, щоб вірус не міг розповсюдити. Утім, поспілкуватися з людьми стало справжньою проблемою. Вони не хочуть відчинять двері і спілкуватися на цю тему. Згодом нам пояснили чому - люди поспішили забити своїх тварин, щоб зберегти мясо.
Параска Іванівна, мешканка с. Калити:
- Ніхто не казав, ото почули, що чума на комплексі, й починають вирізати. Уже кожен день, вчора різали, сьогодні ріжуть, собі люди держать, для себе.
Для людей вірус безпечний - запевняють фахівці. На передається він ані повітрям, або навіть якщо з'їсти шматок мяса. Але сама людина може стати частиною ланцюга з одного регіона до іншого. Ось послухайте - чому саме.
Сергій Мельничук, перший заступник голови держслужби з питань безпеки харчових продуктів:
- Єдина проблема полягає - людина з'їла інфіковане мясо і залишки цих харчів потрапили у смітник, через смітник потрапили як харчові відходи в корм тваринам або якимось іншим чином попали до свині. Вона захворіє.
Зокрема тому фахівці з безпеки харчових продуктів не рекомендують купувати мясо на стихійних ринках. Адже там перевірити його походження неможливо.