Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 червня 2015, 22:41 Здоров'я
Вплив пожежі на нафтобазі на довкілля
Вплив пожежі на нафтобазі на довкілля

Без кислотних дощів та небезпечного забруднення продуктів. У Києві лікарі-санепідеміологи розповіли про ситуацію зі станом довкілля, на яке могла вплинути пожежа на нафтобазі.

Олександр Храпач, кореспондент:

- У Міністерстві охорони здоров'я велика прес-конференція. Перші санепідеміологи країни підсумовують наслідки пожежі на нафтосховищі під Васильковом. Чи мала все-таки трагедія вплив на екологію - дізнаємося вже за кілька хвилин.

Експерти переконують - проводять виміри з першого дня виникнення пожежі. Для контролю за шкідливими викидами стежать півтори сотні фахівців і беруть проби грунту та  повітря щодня. Залучена до роботи й пересувна лабораторія з надсучасним обладнанням.

Святослав Протас, т.в.о. керівника держсанепідемслужби України:

- Результати моніторингу показали, що перевищень токсичних та хімічних елементів продуктів горіння на території населених пунктів, які знаходяться поряд з нафтобазою - не було встановлено. Моніторинг здійснюється і по сьогоднішній день, і у вихідні три рази на добу.

Епідеміологи розробили спеціальну пам'ятку, в якій ідеться, як уберегтися від негативного впливу шкідливих викидів. Папірці роздали всім мешканцям 5-кілометрової зони від нафтобази. Та найбільше селян турбує сажа, яка осіла в їхніх господарствах. Адже люди не знають, чи безпечні їхні овочі та фрукти.

Святослав Протас, т.в.о. керівника держсанепідемслужби України:

- Ми домовились з сільськими головами, щоб вони організують збори своїх сіл, визначать домоволодіння, на яких більше всього випало сажі, і з цих домоволодінь відберуть продукцію, ми зробимо графік і безкоштовно проведемо ці дослідження і надамо результати.

Столичні екологи теж постійно моніторять стан навколишнього середовища. Запевняють: боятися нічого - всі показники в нормі. З початку пожежі рівень забруднення повітря в Києві перевищував норму вшестеро. Та пов'язують це, здебільшого, із великою кількістю автомобілів, а не з масштабною пожежею.

Олег Рубан, керівник ГУ держсанепідемслужби в м. Києві:

- Ми інформували київську міську владу і в результаті були проведені ряд організаційних заходів, починаючи з заборони в'їзду великого автотранспорту у м. Київ, друге - розпочати заходи з миття вулиць, доріг, дворів.   

Санепідеміологи обіцяють людям, які живуть поряд із нафтобазою, подати позов до суду, аби відшкодувати завдані збитки. До того ж Служба безпеки України за фактом пожежі вже розпочала кримінальне провадження за статтею "екоцид".