Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 квітня 2013, 10:41 Здоров'я
Лікарські помилки - звідки вони беруться та як з ними боротися
Лікарські помилки - звідки вони беруться та як з ними боротися

За неофіційною статистикою, в Україні від непрофесійної медичної допомоги щороку помирає понад тисяча пацієнтів. Втричі більше хворих стає каліками. Чому так часто лікарі припускаються помилок і чи можна їх уникати?

Киянин Леонід опановує лікарську науку вже третій рік. Хлопець продовжує родинну династію, тож до навчання ставиться відповідально. Щоби в майбутній роботі не припуститися фатальної помилки.

Леонід, студент Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця:

- Це є ціла сукупність факторів - неправильні дії самого пацієнта, неправильні дії лікаря. А ще фактори, які можуть бути не помічені лікарем під час лікування. Мабуть, треба краще вчитися.

Притакують майбутньому ескулапові лікарі зі стажем.

Віктор Сердюк, керівник Ради захисту прав та безпеки пацієнтів:

- Недостатнє навчання, недостатнє технічне обладнання, неправильне призначення, неправильна діагностика. І двадцять-тридцять відсотків лабораторних аналізів в Україні недостовірні.

Ймовірно, саме до недбалої екс-студентки потрапила одинадцятирічна Христина Гаврикова. Коли дівчинка-алергик застудилася, лікарка призначила їй сильний антибіотик. А як дитячий організм його відчужив, приписала ще сильніший - тієї самої смертельно небезпечної групи. За кілька хвилин п'ятикласниця померла просто в коридорі поліклініки на руках у мами.

Світлана Гаврикова, мати померлої дівчинки:

- Як закричить: "Мамочка, мені дихать нічим! Дихать нічим!" Падає мені на руки, а я її підхватую і кричу: "Дочечка, тільки не умирай". Я кричу, но ніхто не вийшов.

Коли мати звернулася до правоохоронців, лікарку визнали винною у смерті дитини. Та вже за кілька місяців суд звільнив її за амністією. Жінка повернулася на роботу в той самий медичний заклад. 

Віктор Сердюк, керівник Ради захисту прав та безпеки пацієнтів:

- Україна - це єдина країна, де лікар каже пацієнтові - йдіть до суду. Бо він чітко знає, що вся документація буде перероблена, сфальшована. По інерціїї лікарі думають, коли будуть прикривати помилки своїх колег, то колись ці колеги їх теж прикриють. Так звана корпоративна солідарність.

Маму цього новонародженого хлопчика родичі знайшли мертвою на операційному столі пологового будинку. Саме було Різдво. Медики тільки розвели руками. Повідомили, що пацієнтка народила вдало, але за годину почалася кровотеча.

- Балакають, що там уже стіл був накритий, кутя…

Керівники медзакладу, як один, запевняли: жінка померла випадково. Лише після втручання журналістів робота ескулапів зацікавила прокуратуру. Як наслідок - місцеву акушерку позбавили посади... на чотири роки. Досвідчені медики кажуть: змінити убивчу систему можна буде лише коли лікарі не приховуватимуть своїх помилок.

Віктор Сердюк, керівник Ради захисту прав та безпеки пацієнтів:

- Наприклад в Сполучених Штатах прийнятий спеціальний федеральний Закон, який звільняє лікаря і лікарню від кримінальної відповідальності у випадку повідомлення про цей медичний збій чи помилку. Це просто для того, щоб можна було цю помилку проаналізувати і ліквідувати ті можливі нюанси, щоб вона не повторювалася далі.

А поки єдина порада вітчизняним пацієнтам - не мовчати. Коли відчуваєте, що вас не так лікують - зверніться до керівника медичного закладу. Якщо відповідь вас не влаштує - несіть заяву до прокуратури. А потім - до суду. По компенсацію за моральну шкоду.

Володимир Павленко, юрист:

- Сторона, яка зацікавлена відшкодувати моральну шкоду, має довести глибину своїх страждань, або які тяжкі наслідки вона понесла, у звязку з чим вона так переживає. Чим наполегливішою буде сторона, чим краще вона зможе це довести - тим більше шансів, що буде відшкодування і в досить великому розмірі.

Так, Світлана Гаврикова в лікарні, де померла її донька, відсудила 200 тисяч гривень. А родичі жінки, що втратила життя під час пологів, 70 тисяч.