Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 січня 2012, 11:52 Здоров'я
На Чернігівщині три мисливця заразилися трихінельозом
На Чернігівщині три мисливця заразилися трихінельозом

В Україні на Чернігівщині троє мисливців після смачного обіду потрапили на лікарняні ліжка з діагнозом - трихінельоз. Він уражає нервову й серцеву системи людини. Чоловіки, що занедужали, поласували шашликом із м'яса дикого кабана.

Троє чернігівських мисливців уполювали дикого кабана. Омріяну радість приятелі вирішили розділити порівну - із м'яса іклатого насмажили запашного шашлику. А вже наступного дня один із чоловіків опинився в лікарні.

Ольга Кривицька, в.о. заввідділу Чернігівської обласної санепідемстанції:

- У нього підвищилася температура до 39 і 3 градусів, з'явився висип на тілі, біль у м'язах і одутловатість обличчя. Він звернувся до районної лікарні, і йому поставили діагноз: пневмонія та кір.

А ще за добу зі схожими болячками до лікарів звернулися двоє інших охочих до дичини. Додаткові аналізи показали: люди підхопили інфекцію - трихінельоз.

Трихінельоз - гостре інфекційне захворювання тварин і людей, яке характеризується значними функціональними змінами в органах і системах організму. Збудники паразитують у нижніх відділах тонкої кишки людини або тварини. Хвороба викликає ускладнення, які часто призводять до летальних наслідків.

Костянтин Гордовський, ветеринар:

- Это паразитарное заболевание, которое относится к гельминтозам. Заражение происходит при поедании термически необработанного мяса, сала, Заразиться может любое млекопитающее. Очень часто заражаются собаки. кошки, дикие животные волки, медведи.

Небезпечна недуга уражає нервову систему й серцеві м'язи людини. Чернігівські мисливці захворіли, бо їли ледь підсмажений шашлик. Щоби інфіковане м'ясо стало безпечним - дичину мали смажити під температурою понад вісімдесят градусів. Медики кажуть: востаннє трихінельоз зустрічали на Чернігівщині 14-ть років тому. Хворих на нього тепер інтенсивно лікуватимуть шість тижнів. Та навіть після виписки проблеми в мисливців не закінчаться.

Микола Турчин, головний санітарний лікар Чернігівського району:

- Якщо людина перехворіла цим захворюванням, то 25 років і більше личинки ці осідають у м’язах людини, і вона з цими личинками живе.

За статистикою, у групі ризику захворювання на трихінельоз попереду охочі до несанкціонованого полювання. М'ясо, добуте за ліцензією, обов'язково має перевірити спеціалізована лабораторія. Інакше - дичина може стати для вас останнім у житті делікатесом.