Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 січня 2012, 10:22 Здоров'я
У Луцьку медики провели майстер-класи з реанімації для шкільних педагогів
У Луцьку медики провели майстер-класи з реанімації для шкільних педагогів

Як запобігти дитячій смертності на уроках фізкультури? Відтепер знають педагоги луцьких шкіл. Майстер-класи з порятунку тих, кому зле, організували професійні медики. Упродовж кількох годин фахівці станції швидкої допомоги розповідали й показували, що слід робити фізрукам, коли учні непритомніють.

У цій кімнаті яблуку ніде впасти. Більше десятка людей у спортивній формі та з медичним спорядженням надають першу допомогу постраждалому. За нього - манекен, що донедавна мав французьку прописку, й потрапив на Волинь як гуманітарний дарунок. На безсвідомому Гоші вчителі тренуються робити масаж серця.

Михайло Лук'янчук, вчитель фізичного виховання:

- Я попрацював три хвилини - дуже болять руки. Я уявляю, коли бригади реанімаційні працюють, людям надають реанімацію 40-50 хвилин.

Володимир Дудь, вчитель фізичного виховання:

- Дуже тяжко даються ці практичні заняття, бо треба, щоби вони були частіше. Це би було краще для вчителів у даній ситуації. Тяжко.

Масажист повинен слухати звук метронома, і в такт йому натискати на серце. Не надто сильно, інакше людині можна зламати ребра. Майстер-класи медичні бригади проводять щодня. Кажуть, самі тренуються швидко вентилювати легені, давати уколи або застосувати електричний розряд. Причому, обов'язки розподілені між усіма, є вони навіть у водія. Таку науку лікарі хочуть передати і вчителям.

Олег Куц, головний лікар Луцької станції швидкої допомоги:

- До приїзду бригади все одно проходить час - 10 хвилин, чи 6 хвилин. В цей момент важливо, щоби проводилися якісь реанімаційні заходи, надавалась якась допомога пацієнтові. Якщо вона не проводиться, шанси травмованого, або хворого зменшуються, і дуже сильно.

Педагогічні бригади, як і швидкі медичні, до такого алгоритму дій готові. Тут головне - відкинути зайві емоції, й не розгубитись.

Ірина Анекушина, лікарка Луцької станції швидкої допомоги:

- Вони повинні вміти зреагувати на ту ситуацію правильно, і приступити до дій, і перш за все не вдаватися в емоці. Покласти хворого, визначити, чи потрібна йому реанімація, й почати непрямий масаж серця. Це - самі перші дії.

Після здобуття нового фаху кожен учитель отримає сертифіката. Щоправда, він символічний. А щоб такими не були знання, педагоги просять запрошувати їх вряди-годи на медичні уроки.