Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 квітня 2011, 12:14 Здоров'я
Напередодні свят міліція ретельно перевіряє торговців м'ясом
Напередодні свят міліція ретельно перевіряє торговців м'ясом

Перед святкуванням Великодня варто ретельно добирати страви до святкового столу. Міліція прискіпливо перевіряє торгівців м’ясом, адже чимало з них ладні заробити на людському здоров'ї. На Київщині вже виявили купу порушень. В один із рейдів вирушила й знімальна група "Свідка".

У Вишневому на Київщині м’ясом торгують просто на вулиці. Жодних документів та дозволів.

Торговка:

- Є ж документи? Нема?

- Немає, вдома документи.

- Так що ви розказуєте?

- Не надо меня снимать. Снимает он. Зніміть, як бідний народ на Україні живе. Ото погано я живу, через це і торгую.

Продавчині кажуть: на базарі торгувати невигідно - великі податки та конкуренція.

Торговка:

- Ви не боїтесь що м’ясо може бути заражене?

- Ми не боїмось. Люди в нас 20 років купують - і нічого. Влада наведе порядок - будуть базари, буде робота. Я сюди не прийду більше. Піду на заводи, на фабрики. У мене також є освіта і є діти. Я тут виживаю.

Колоритна покупчиня грудьми кидається на захист торговки.

Тьотя Соня з Одеси:

- Я жила в Одессе 60 лет. Я пошла на базар, взяла курицу. На ней было 5 печатей. Разрезала - а там печенка гнилая. Молодцы девчата. У девочек всегда свежее, хорошее мясо, за что им низкий поклон (кланяется). Поняли? Пожалуйста, впереди праздник, а после праздника - запретите, как хотите.

У спеціалізованій крамниці з продажу м’яса на стіні купа документів. Усі дозволи старі. Продавчиня телефонує господареві та просить принести чинні. Однак його так і не дочекалися.

Продавчиня м’ясної крамнички:

- Ви вважаєте, що не потрібні ці перевірки?

- Де надо, їх немає, а де не надо - вони єсть.

Віктор Яценко, старший інспектор ветеринарної міліції ГУМВС України в Київській області:

- Всього з початку року працівниками відділу було вилучено та не допущено до продажу близько 15 тон неякісного та небезпечного м’яса.

Медики кажуть: стихійна торгівля - серйозна загроза для здоров’я. Разом з товаром легко можна купити собі хворобу. Приміром, трихінельоз. Хробакам трихінели не страшні копчення та соління. Личинки виживають навіть у вареному та смаженому м`ясі. Можуть жити у м’язах людини протягом багатьох років, і наробити чимало лиха.

Експерт:

- Негативні. Трихінельозу не виявлено.

Дуже часто до лікарні потрапляють просто з-за святкового столу, найчастіше - влітку. Так, наприклад, сталося торік на Івано-Франківщині. Сімнадцятеро людей з весілля забрала "швидка". Тож медики радять не економити і не купувати з рук. Лікування коштуватиме дорожче, а втраченого здоров’я ніхто поверне.