Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 листопада 2010, 12:00 Здоров'я
Медики: в цьому році епідемії грипу не слід боятися
Медики: в цьому році епідемії грипу не слід боятися

Та оберігатися потрібно не лише від екзотичної лихоманки, не за горами епідемія звичайного грипу. Утім, такої епідемії, як торік, медики не прогнозують.

Довжелезні черги в аптеках, дефіцит ліків, а отже, захмарні ціни на препарати проти застуди й марлеві пов'язки, паніка серед людей - такою торік була в Україні епідемія грипу. Нинішнього сезону медики заспокоюють: для неспокою немає підстав.

Сергій Риженко, головний державний санітарний лікар України:

- В этом году мы самолёты с повязками встречать не будем, мы обеспечим страну всеми препаратами и необходимым для лечения против гриппа. По прогнозам и заболеваемости мы рост заболеваемости ожидаем в начале декабря, в конце ноября, я думаю. В настоящее время у нас уровень заболеваемости ниже пороговой, никакого беспокойства нет.

Цьогоріч на українців чатуватимуть три штами - H1N1, H1N3 і грип Б. Тож лікарі радять, передусім, загартовувати організм профілактикою. Найефективнішим засобом захисту й досі вважають щеплення. Нині зареєстровані сім вакцин проти грипу, але наявні поки що лише чотири. Двісті тисяч українців уже впорснули собі сироватку. Та є й простіші методи захисту.

Марина Борисполець, кореспондент:

- Аби вберегтися від грипу, велосипеда вигадувати не потрібно. Досить дотримуватися простих правил: мити руки та триматися подалі від хворої людини.

Окрім того, правильно харчуватися, добре спати, не перевтомлюватися. Не відвідувати місць скупчення людей, провітрювати приміщення й робити вологе прибирання. А головне - за виявів застуди сидіти вдома й не заражати довколишніх. Медики ж кажуть: у наших людей ставлення до гігієни специфічне. Руки - й ті мити лінуються.

Сергій Рижченко, головний державний санітарний лікар України:

- По поводу мытья рук - большая беда в стране. Я вам хочу сказать, что был в армии, в университете военно-воздушных сил, и слышал от некоторых руководителей такие слова: наши курсанты моют руки раз в день в казарме.

Знімальна група "Свідка" вирішила дізнатися в киян, що вони роблять, аби не захворіти на грип.

Мешканка м. Київ:

- Вот надо иметь собачку, чтоб с ней гулять, и не будете болеть, потому что свежий воздух - то, что нужно для человека.

Мешканка м. Київ:

- Витаминизировать, хорошо овощи, фрукты кушать, меньше контакты, собрания, где не надо с детьми ходить, посещать концерты.

Мешканка м. Київ:

- Дивимося, щоб руки були миті, і не без того, щоб часник або цибулю поїсти.

Якщо ж вам усе-таки не поталанить і цьогоріч на грип ви захворієте, то в жодному разі не лікуйтеся самотужки. Немає сенсу вживати антибіотики - вони не створюють жодної протидії вірусам, бо призначені суто для боротьби з бактеріальними інфекціями. Ковтати гомеопатичні препарати можна, утім жодних науково обґрунтованих доказів їхньої ефективності проти грипу немає. Так само не вивчена дія імуностимуляторів. Відомо, що під час хвороби вони можуть бути навіть небезпечними. Тож за перших симптомів занедужання викликайте лікаря.