Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 січня 2010, 09:43 Здоров'я
На Буковині збільшилася кількість пацієнтів з обмороженнями
На Буковині збільшилася кількість пацієнтів з обмороженнями

Холодна біда - на Буковині. Тільки за два дні міцних морозів до лікарень Чернівців потрапило стільки пацієнтів з обмороженням, скільки постраждало від початку зими. Дев’ятеро людей 2010-го вже загинули. Найчастіше замерзають ті, хто гріється алкоголем.

Історія Василя Івановича вражає не менше, ніж його відморожені ноги. Чоловік годинами розповідає, як ходив босий по снігу. Мовляв, йшов до Бога.

Василь Каланча, постраждалий:

- Босий пішов по снігу. Від 9 години до четвертої. Я ходив по полю. Йшов на схід сонця. Може, ішов би тисячу років, але, не знаю, коли би дійшов. Так як я так заморозив ноги, то за 10 суток я був би себе повністю заморозив.

Про свій вчинок не шкодує навіть тепер, з жахливо обмороженими ногами. Таких, як він, багато: схожа історія тут мало не в кожного пацієнта.

Іван Чорней, постраждалий:

- У мене був минулого року двійний перелом таза. Я йшов морозом. Воно мені почало ноги відказувати. Я впав, і встати не годен. Обморозив руки, і ноги відказали. Повністю. Не годен ходити і встати не годен.

А є й такі, що самі приходять до лікарні і просять погрітися. Таким медики не відмовляють.

Мирослав Малейкий, завідувач відділення лікарні:

- Один вчора поступив не як хворий. Він просто вже був у нас, виписаний, і прийшов 2-3 дні ці відігрітися. Каже: "Я відігріюся і я піду". Таким хворим ми не можемо відмовити, тому що якщо ми відмовимо йому сьогодні, то завтра він 100 процентів буде нашим пацієнтом.

Цього року від обмороження померли дев’ятеро буковинців. Кілька смертей було і в грудні.

Світлана Мойсева, керівник медичного центру ГУ МНС в Чернівецькій області:

- Причина майже завжди одна. Це - необережність людей при переохолодженні і вживання спиртних напоїв. В більшості випадків, майже 100 відсотків - це люди без постійного місця проживання. Але був один випадок, коли людина загинула в будинку.

Тоді у буковинському селі знайшли мертвою шістдесятидев’ятирічну жінку. Вочевидь, самотня бабуся замерзла.

Світлана Флікян, Ярослав Левицький, Чернівці. НТН.