Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 грудня 2009, 14:05 Здоров'я
Як убезпечитись від неприємних сюрпризів під час святкування
Як убезпечитись від неприємних сюрпризів під час святкування

Ще більше клопоту варто чекати на Новий рік. Адже зазвичай це не тільки важливе зимове свято, а й період, багатий різноманітними неприємнощами. Як убезпечитися під час святкування - знає Олена Ткаченко.

На порозі рік новий. Добрий, світлий, чарівний. Таким він не буде, якщо не схуднути, думає чимало жінок. Як це так - не влізти в коротеньку сукню тигрового забарвлення. Починають зменшувати. Але якими зусиллями.

Інна Федорова, лікар-гастроентеролог:

- Людина, яка голодує, вона не тільки має поганий настрій. Вона депресує, буває збуджена, або навпаки подавлена, разом з тим знижується і імунна система.

Лікарі наголошують: за тиждень схуднути неможливо. То тільки шкода здоров’ю. Сидіти на дієтах, що їх пропонують в інтернеті, теж тяжко. Їжа одноманітна - жодного задоволення. Тож медики пропонують берегтися під час святкування.

Інна Федорова, лікар-гастроентеролог:

- Менше майонезів, менше важкої їжі в плані - торти, пироги, свіжий хліб, булки. Не бажано шипучих напоїв, шампанське чисто символічно пригубити.

Проте з прийдешніми святами добряче худне гаманець. І з кожним роком - більше. Новорічний стіл сезону кінця 2009-2010 стане гривень шістсот. Приміром, за алкоголь треба віддати щонайменше п’ятдесят. Зробити найпопулярніший салат - ще п’ятдесят, баночка кав’яру - шістдесят, солоденьке - докиньте півсотні.

Шкода й головному атрибутові Новорічних свят - ялинці. Рубають її хвойні браконьєри, де угледять.

Микола Лебеденко, головний лісничий Волчанського лісового господарства:

- Виявлено три факти незаконної вирубки, перша незаконна вирубка була виявлена 3-го листопада.

То найменша частина, що пошкодили на Харківщині. У грудні орудують жвавіше. Буває, лісових красунь зрубують десятками. А в домівки до людей контрабанда не завжди потрапляє. Якщо знаходять зловмисників, затримують, а ялинки конфіскують.

А ще під час зимових свят можна втратити кінцівки. Просто їх обморозити. Надто берегти потрібно пальці рук, ніг, щоки, носа.

Вікторія Рубан, помічник керівника ГУ МНС України в Київській області:

- Особливо небезпечний мороз для ослаблених, утомлених, хворих людей. Хибне таке уявлення, що алкоголь може врятувати вас від обмороження. Під дією алкоголю судини розширюються, але потім все одно наступає обмороження частин тіла.

Якщо вже вскочили в морозну халепу, в теплому місці обережно знімайте з уражених частин тіла одяг або взуття. Занурюйте їх у прохолодну воду й поступово підвищуйте її градус.

А особливо бережіть здоров’я психічне. Під час тривалого святкування настрій якраз гіршає. Новорічні гулянки тривають зазвичай аж до Водохреща, тобто аж до дев’ятнадцятого січня.

Юрій Ірхін, психолог:

- Повышается количество бытовухи, поножовщины, обыкновенный пьяный угар, люди устают отдыхать, маяться от безделья, лезут разные мысли в голову. Естественно, истощается материальное состояние.

У кишені вже ані копійки, а на роботу ще не скоро. І втома не полишає. Психологи такий стан прогнозують, тому радять:

Юрій Ірхін, психолог:

- Новогодние праздники не отдыхать, не валяться, не пить, не объедаться, а где-нибудь, например, заниматься путешествиями. Поехать покататься по стране. Деньги будут вложены те же самые, причем, они будут потрачены не на оливье с колбасой, они будут потрачены на какую-нибудь экскурсию.

Чи принаймні в місті покататися на санчатах. Тим більше, що синоптики на Новий рік обіцяють сніг і невеликий мороз.

Олена Ткаченко, Віталій Савенко, НТН.