Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 лютого 2016, 00:50 Афери
Цинічна афера з квартирою небіжчика в Києві
Цинічна афера з квартирою небіжчика в Києві

Дарча на квартиру... з того світу. Пенсіонер відписав трикімнатну оселю через три дні після своєї смерті. Наша Ірина Винокурова упіймала буквально за руку жінку, яка намагається привласнити собі чужі квадратні метри на столичні Оболоні. І найприкріше, що у цій шахрайській історії замішані правоохоронці.

Неля Олександрівна веде нас до обшарпаної трикімнатної квартири. Тут сам мешкав її двоюрідний брат - Олег. Чоловік родини не мав і останні роки пив. На порозі нам не раді.

- Выходим, выходим!

Молода жінка називається новою власницею квартири.

- Документов при мне нету, я не ношу с собой.

- У нее никогда ничего нету.

- Это ваша квартира?

- Моя квартира.

Перед очима вантажники звільняють квартиру від усього, що в ній було. Неля Олександрівна каже - два тижні тому в цій кімнаті, заваленій мотлохом, знайшли тіло її брата. А вже за кілька днів тут з'явилася псевдо-власниця. Чому тут хазяйнує - не каже.

- Я ничего рассказывать не буду, и харе снимать.

Викликаємо поліцію. Правоохоронці слухають родичів покійного власника квартири.

- Заезжает эта женщина, которая представилась хозяйкой квартиры, и начинает вывозить вещи, уже три дня вывозятся вещи.

Поліції жінка документів теж не показує. Вони викликають підмогу. І вже оперативникам псевдо-власниця демонструє начебто копію дарчої, написаної через 3 дні після того, як у квартирі знайшли тіло. Причому документ укладений не в Києві, а у Миколаєві приватним нотаріусом. Тож зараз квартиру вирішують знову опечатати.

- Зараз опєчатаєм і закриєм, опишем.

- І ніхто не має права туди заходить?

- Ну звичайно, не має права. Без дозволу слідчого не має права ніхто.

Та оперативникам телефонує слідчий і... забороняє це робити! Далі - більше. Повідомляє по телефону - хазяйнувати в квартирі жінці з явно підробними документами дозволив саме він.

- Він каже, що він дав дозвіл на вхід до цієї квартири згідно там якимось документам.

- Хто дав дозвіл? Слідчий?

- Кажуть що так. Що вона надала там якісь документи.

- Як прізвище цього слідчого?

- Богайчук.

Чому слідчий Оболонського райуправління Богайчук дозволяє жінці хазяйнувати у спірній квартирі - загадка. За законом, житло ніхто не має права чіпати, поки іде розслідування загибелі власника. Втім, оперативники виявилися безсилими. Оглянувши коридор, вони йдуть. А так звана нова власниця - залишається. Сусіди кажуть - їм вона представляється цивільною дружиною 57-річного власника оселі. 

- Ето яка-то подстава, 100%, потому шо ми не відєли жену.

- А кто к нему ходил?

- Никто.

А ось слідчий чомусь повірив їй на слово. І навіть на упізнання знайденого у квартирі тіла запросив не родичів, а її. Жінка заявила - це не Олег. Бо тоді хто ж подарував їй квартиру.

Неля Олександрівна, родичка власника квартири:

- Второго числа санитары вынесли разложившееся тело, разложившееся, он был уже мумия. А 4 февраля ей он сделал дарственную.

За однією з її версій, Олег зараз в АТО, за іншою - на заробітках на Львівщині. Втім, зв'язку з ним немає. Родичі та сусіди чоловіка певні - квартиру самотнього чоловіка хочуть привласнити шахраї. І швидко продати. А слідчий - цьому сприяє. Тож, ймовірно, є частиною схеми. Бо такі суттєві порушення не помічати він просто не може. Взяти на контроль цю справу ми попросили Оболонську прокуратуру. Там кажуть - вимагатимуть, аби на проблемну квартиру якомога швидше наклали арешт. Тим більше, що вже відкрите кримінальне провадження за шахрайство та ще одне - за фактом вбивства власника оселі.

Віталій Котляров, заступник прокурора Київської місцевої прокуратури №5:

- Ми будемо ініціювати перед судом накладення арешту на цю квартиру. В кримінальному проваджені було встановлено, що зазначеній громадянці від Капітонова було надано 3 довіреності на виконання певних дій із зазначеною квартирою. Зазначена квартира на підставі вказаних довіреностей була нею відчужена, і відчуження відбулось вже після знайдення трупа Капітонова.

Офіційний коментар щодо дій слідчого ми чекаємо і від Оболонського райуправління поліції. Втім, як нам стало відомо, після розголосу справу передали іншому слідчому. Свідок і надалі стежитиме за цією ситуацією.