Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 вересня 2015, 23:10 Пожежі
ЖЕК залишив киян сам на сам з наслідками пожежі
ЖЕК залишив киян сам на сам з наслідками пожежі

Мешканці висотки в Києві задихаються від кіптяви після пожежі. Вогонь охопив багатоповерхівку ще два тижні тому, але ладу в під'їзді і досі не дали. Чому ЖЕК і райадміністрація не квапляться робити ремонт?

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Чорні від кіптяви стіни та жахливий сморід. Так виглядає 5-й поверх будинку на вулиці Рокосовьского. Пожежа тут сталася ще два тижні тому. Утім, її наслідки й досі ніхто не прибрав.

4 вересня. Вранці мешканці цієї дев'ятиповерхівки прокинулися від жахливого смороду та диму. Люди намагалися вийти з квартир. Утім, зробити це вже неможливо. Кілька поверхів охопило полум'я. Разом з іншими через пожежні драбини рятувалася і вагітна Людмила.

Людмила, киянка:

- Здесь дверь была абсолютно горячая, и отсюда выйти нельзя было, мы выбежали на балкон, а там все горит с той стороны.

Минуло вже два тижні. Людмила з чоловіком вже встигли переклеїти шпалери та обшити наново балкон. Та це не рятує їх від задухи. Адже загальний коридор весь у кіптяві. Тут дуже смердить.

Людмила, киянка:

- Тяжело дышать и ком в горле. От коридора тянет все в квартиру обратно, мы написали заявление в ЖЭК, просили, чтоб они помыли, понимаем, что денег выделяются не так много, попросили написать заявление, а мы спросили: а вы что, не знаете, что у нас горел дом? Три этажа сгорели.

На антигистамінних препаратах після пожежі живе Наталя. Від постійного смороду у неї погіршилося здоров'я.

Наталя, киянка:

- В мене горло опухло, я пішла до врача, протиалергенні таблетки я п'ю.

Люди намагалися самотужки відмити вигорілі три поверхи. Утім, їм це не вдалося. Мешканці кажуть - про допомогу писали до ЖЕКу і Оболонської райадміністрації.

Євгенія Іллівна, киянка:

- Адміністрація нічого не допомагає, ЖЕК тоже, только вчера дал мне справку, что у меня вчера пожар был. Вже ходила, пока, говорят, нет возможности.

І от з приїздом журналістів у будинку раптом з'явилося кілька десятків двірників. Жінки завзято працюють ганчірками. Утім, вологе прибирання цим чорним стінам не допомагає.

- Ну помиють вони, воно отак миється, дальше не миється, воно згорене, його треба робити ремонт.

- Потрогайте, холодна вода, як нею можна відмити, от дивіться, можете зняти, як воно відмивається. Та це люди! Та це рук лишитися можна, то що це за издевательство над цими дворниками, ну ні за що не мають вже цих людей.

Поки двірники працюють, майстри ЖЕКу сидять на лавці. А як побачили знімальну групу Свідка, почали тікати. Жіночки біжать від камери зі слабоалкогольними напоями в руках.

- А куди ви тікаєте? Ви взагалі-то працівники ЖЕКку, куди ви тікаєте, дівчата? 

- А чого ви тікаєте? 

- Я не хочу розмовляти. 

- А чому будинок не прибраний, пройшло скільки тижнів після пожежі?

Йдемо до ЖЕКу. Але там не вдалося знайти ані директора, ані головного інженера.

- Де ваш головний іненер?

- Господи, Люда... у відгулі.

- А директор? 

- А директор на лікарняному.

Тим часом вагітна Людмила не знає, що їй робити. Каже, хоч на вулиці ночуй. Адже боїться, що небезпечні продукти горіння негативно вплинуть на дитину, яку має народити вже за кілька тижнів.