Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 жовтня 2014, 23:49 Пожежі
Навколо столиці горять торфовища
Навколо столиці горять торфовища

Задимлена Київщина. Вишгород і Переяслав-Хмельницький у кількаденному смогу. Горить 20 гектарів торфовищ. Найгірше справи під Гостомелем. Там пожежники поки зупинили поширення вогню, але породи тліють і далі. Місцеві певні - це підпал, рятувальники погоджуються, але поки доказів не мають.

У диму як у тумані. Так уже п'ятий день живуть мешканці частини Гостомеля. 20 гектарів торфовищ зайнялися просто навпроти їхніх будинків. Ні на вулицю вийти, ні в оселі переночувати - сморід усюди, від чаду не сховаєшся.

- Тут вообще не було чим дихать, все село було залите, наче як ото молоко, знаєте, хто-то вилив, воно ж гар.

Коли зайнялося, Людмила Георгіївна саме порала господарство. До таких загорань жінка вже звикла, втім зазвичай займається навесні. Чому спалахнуло тепер - знає достеменно.

Людмила Бондаренко, місцева мешканка:

- Канєшно, вона сама не подпалилася, траву подпалили хто-то. Випадково там ніяк, там просто подпалюєш траву, її іскри падають в торф, а суха погода, і... Неприятно ж для себе, що ти ж сам собі гадиш, єслі хто-то з місцевих, ти ж будеш дихати гар'ю.

Вогонь не поширився на будинки через рівчак, який перетинає шлях. Четвертий день з тлінням борються рятувальники, поки дають раду.

Василь Пономаренко, рятувальник:

- Тут сильно не прогорить вже, у нас дали урівень води више і сильно не прогорить, максимум до полуметра, а так складності, пока не потухне, будем тушить, пока йде дим - значить горить.

Спочатку не вистачало води, бо місцеві закидали з'єднувальний канал. Тепер рівчака прочистили, також помпують воду з місцевої річки, а периметр пожежі оборюють, щоб тління не поширювалось.

Євген Рисак, рятувальник:

- Єсть пальне, підняли воду в Ірпені, тільки час, люди єсть, техінка єсть, ще 2-3 дня - пожежа буде ліквідована. Робили канали, щоб вода зайшла на поле і дальше не сприяла розвитку пожежі.

Рятувальники кажуть: небезпека таких займань - імовірні провали під землю людей і техніки. Адже від вигорання торфу утворюються порожнини. Окрім того, навіть після ліквідації пожежі висока температура зберігається всередині кілька днів. Винуватця ж нинішнього лиха надзвичайники не сподіваються знайти, але певні - це робота когось з місцевих. 

Вікторія Рубан, керівник відділу ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій України в Київській області:

- Дуже важко точно сказати, але, як правило, 99 відсотків причини таких пожеж на торфовищах - це людська діяльність. Тепла погода, суха погода, це, по-перше - мисливці, по-друге - рибалки, а зараз брошений недопалок, якесь там вогнище, суха трава, і по траві воно буквально швидкість розповсюдження дуже велика.

Тому з огляду на потепління в місцях можливих загорань торфовищ рятувальники організували чергування. Моніторитимуть територію до похолодання.