Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 серпня 2010, 12:50 Пожежі
Київ із самого ранку потрапив у полон густого диму
Київ із самого ранку потрапив у полон густого диму

Київ із самого ранку потрапив у полон густого диму. Навколо міста зайнялися торфовища, та причина смогу, за словами рятувальників, не в тому. Їдкий туман чужоземного походження. МНСівці пояснюють його рухом забруднених повітряних мас із сусідньої Росії. Там уже кілька днів горять великі площі лісів і торфу.

Ранок першого в серпні робочого дня більшість мешканців столиці зустріла в очманілому стані. Місцеві пагорби й дерева, вулиці й будинки оповив сірий задушливий смог.

Свідок:

- З самого утра встала. Я живу на Ленинградке. З вікна прямо видно весь правий берег. Что это, мы не знаем… мы не знаем. Може шось горить десь, чи шо...

Перша версія того, що задимило столицю, в її мешканців традиційна: мовляв, щось сталося на місцевому сміттєпереробному заводі.

Проте жодних слідів аварії на екологічно найпроблемнішому підприємстві Києва "Свідок" не знайшов, нині завод працює у звичному режимі. Не підтверджено й версії більшості опитаних нами містян про масове займання торфовищ на Київщині.

Вікторія Рубан, помічник керівника ГУ МНС України в Київській області:

- За даними, які є на сьогодніщіній день жодного вивлення очага пожару торфовищ чи лісових пожеж на території Київської області не виявлено. Крім одного біля села Леонівка Іванківського р-ну. Але там площа загорання дуже мінімальна, і віддаленість від Києва порядка 100 км.

У Гідрометцентрі, куди "Свідок" звернувся за роз’ясненнями, теж розводять руками. Походження сірої імли над столицею тут також поки загадка. Натомість свою версію оприлюднили чернігівські рятувальники.

Андрій Хожаїнов, помічник керівника ГУ МНС України в Чернігівській області:

- Ще вчора мешканці північних районів області телефонували до МНС і повідомляли про таку ситуацію На даний час з’ясовано, що на территорії Московської, Рязанської, Воронезької, Орловської та Вітебської областей спостерігається горіння значних площ лісів та торфовищ. Поривами вітру смог донесло до Чернігова і до Києва.

У Росії зафіксовано майже 700 осередків займання. Там горять уже більш як тисячу триста гектарів. Можливо, чадітиме з сусідньої держави на Україну й далі. Та рятувальники наголошують: для паніки поки немає підстав.

Вікторія Рубан, помічник керівника ГУ МНС України в Київській області:

- Наявність концентрації шкідливих речовин, яка є на сьогодні в повітрі вона ніякої загрози для населення не несе. Люди можуть працювати, жити в звичному режимі. Загрози для здоров'я і життя немає ні дітям, ні літнім людям.

Тим часом забруднені повітряні маси й далі переміщуються Україною. Вони можуть дістатися Житомирської, Вінницької й Черкаської областей.