Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 липня 2015, 23:48 Бійки та насильство
На Одещині через жорстокість вітчима та байдужість матері помер хлопчик
На Одещині через жорстокість вітчима та байдужість матері помер хлопчик

Семирічний хлопчик Павло Галаєв помер від сепсису через те, що мати кілька днів не викликала до нього лікарів. Трагедія сталася в селі Шевченковому-Куті, неподалік Одеси. Рідні хлопчика стверджують, що малий впав з дерева, забив стегно та лежав у хаті, аж доки в нього не почалася гангрена. Медичної допомоги Павло не отримував майже два тижні. Чому мати спокійно дивилася, як помирає її син? І чому сусіди не допомогли, хоча знали, що відбувається?

Марія Тарасова, кореспондент:

- Мати каже, що за два тижні до смерті семирічний Паша впав з цієї сливи. Лікаря не викликала, бо не було грошей.

Більше тижня хлопчик із тяжким забоєм м'язів лежав вдома, йому ставало гірше з кожним днем. І увесь цей час не було жодної медичної допомоги. Але раптово хворого Пашу побачив син сусідки.

- Зашел в хату, в этом доме лежит ребенок. Вот эта маленькая девочка ему воду подавала, укрывала. Он весь трусился от температуры. Было такое?

Ірина Галаєва - мати трьох дітей. Окрім Павла, в неї ще дві доньки: одній чотири рочки та другій - 10 місяців. Мати намагається переконати, що на тяжку травму у сина просто не звернула уваги. 

Ірина Галаєва, мати загиблого хлопчика:

- Просто шкандибал. А через неделю у него пошла опухоль.

Швидку викликала, лише коли в малого почалась гангрена. Втім, згодом у смерті сина вона починає винуватити лікарів. Мовляв, вона просто боялася їх викликати, і - виходить - просто кілька днів дивилася, як помирає її син, навіть не думаючи, що, можливо, таки треба покликати когось на допомогу.

Ірина Галаєва, мати загиблого хлопчика:

- В нашу больницу нельзя обратиться без денег. Без денег ты никто просто. Я ждала, когда будут деньги, чтобы обратиться в больницу.

Медики шоковані поведінкою матері. Коли Павлик потрапив до лікарні, він був у критичному стані. На місці забою розвинулася гангрена, у хлопця почався сепсис - тобто, зараження крові.

Віктор Шаталов, хірург Комінтернівської центральної районної лікарні:

- У него в области бедра была большая гематома, ушибленная рана флюктуирующая. Это говорит о том, что там есть нагноившаяся гематома. Шла речь о сепсисе.

Павла терміново прооперували в Одесі, але за кілька днів Павлик помер у лікарні. Медикам мати розповіла, що хлопчик ніби-то впав з дерева лише напередодні виклику. Але люди впевнені: Ірина нахабно бреше. Хлопчик не падав з дерева - його жорстоко побили. Можливо - побили саме батьки. Семирічна Марійка - найближча подружка Павла. Вони гралися кожного дня. Дівчинка розповідає, що від батьків діставалося і хлопцю, і його чотирирічній сестричці.

Марія, подружка загиблого хлопчика:

- Она Наташу била дубинкой и Пашу. А папа бил его кочергой. Мама тоже била кочергой. А самая любимая дочка у них - самая младшая.

Діна, сусідка загиблого хлопчика:

- У него привычка: раз - ногами. Они такие худые, что аж подпрыгивают. И сразу на пол падают и ударяются.

Односельчани розповідають, що знали про те, що в цій родині б'ють дітей. За кілька днів до того, як Павлик почав кульгати та зліг, вітчим жорстоко відлупцював хлопця.

Олена Атаманова, сусідка загиблого хлопчика:

- С такой палкой. Начал бить Пашу. Я говорю: Чего ты его бьешь? Ударил его по ногам.

Втім, Сергій - вітчим Павла - не хоче пояснювати, чому та як бив дітей. Він просто тікає від камер.

- Сергей, ответьте на один вопрос: вы били ребенка?

Мати на питання про побої в родині також не відповідає.

Марія, сусідка загиблого хлопчика:

- Ты же мама! Ты должна почитать его память. Для чего мы рожаем детей, чтобы вот так вынести на кладбище? И ты знаешь, что он его бил. Неоднократно. Почему ты молчишь, разве не ценишь его память?

Ірина Галаєва, мати загиблого хлопчика:

- Скажите, он бил детей или нет?

- Ничего говорить не буду.

Сусіди Галаєвих впевнені: Ірина та діти страшенно бояться голову родини.

- Папа бив Пашу?

- Нет.

- А хто тебе вчив так казати, папа? Папа вчив? Бо буде бити?

- Вона боїться, папа вчив її не казати.

І от що найдивніше: місцеві чиновники не знали, що в цій родині б'ють дітей. Хоча, здавалося б, мали звернути на це увагу, якщо про це говорили у селі.

Сергій Пальоха, головний спеціаліст служби у справах дітей Комінтернівської райдержадміністрації:

- З повною відповідальністю вам скажу, що про цю родину ніяких сигналів, доки не трапилось горе, у службу у справах дітей не надходило.

У районі один соціальний працівник на 8 з половиною тисяч населення. До невеличкого села поруч з райцентром він не доїхав. Місцевий депутат, що одночасно працює в Шевченковому-Куті фельдшером, знає родину, в якій сталася ця трагедія, але про те, що відбувається, нікого не повідомила. Звісно, тепер, після смерті Павлика, сім'ю контролюватимуть всі можливі служби. Міліція розпочала кримінальне провадження. Поки що за фактом злісної недбалості батьків, які позбавили дитину медичної допомоги. Але якщо вдасться довести, що дитину - по суті - забили до смерті, ситуація зміниться.

Олександр Берило, керівник Комінтернівського районного відділення ГУ МВС України в Одеській області:

- Причинил ему кто-то эту травму или травму причинил сам. И по недобросовестности родителей вовремя не оказана ребенку помощь. Сами понимаете, от перелома у нас люди не умирают.

Втім, сусіди не мають сумнівів, хто винен у смерті Павлика.

Олена Атаманова, сусідка загиблого хлопчика:

- Они вдвоем виноваты, что этот ребенок умер. Они вдвоем издевались над ним: что он, что она. Издевались как хотели. Их убивать надо, таких родителей. Мне просто малого этого жалко, что он умер.

Односельчани загиблого хлопчика винуватять і себе в його смерті. Адже вони бачили, що відбувається у родині, але вчасно не повідомили про це соціальним службам та правоохоронцям. Тепер вони кажуть, що будуть всі разом уважно пильнувати дітей,  які залишилися в родині Галаєвих.