Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 грудня 2015, 21:53 ДТП
Нерегульований перехід біля школи на Черкащині відібрав життя дитини
Нерегульований перехід біля школи на Черкащині відібрав життя дитини

Траса смерті біля школи. В Червоній Слободі на Черкащині машина збила дівчинку, а все тому, що небезпечна дорога там не обладнана світлофором. Селяни не перший рік благають владу встановити регулювальника, втім, навіть смерть дитини і досі не зрушила справи з місця.

- В спальню до неї приходе, на кроватку лягає, він чує, шо її нема.

Мати цілими днями перебирає стоси світлин, на яких - щаслива та маленька її дівчинка. 12-річну Карину два тижні тому збила машина, коли вона ввечері поверталася з художньої школи. Жінка одразу прибігла на місце аварії. Та врятувати її донечку було неможливо.

Яна, мати загиблої дівчинки:

- Я кажу: давайте будемо щось робити, вони кажуть - даже дефібрілятор не прийшлось доставать, настільки травми не сумісні з життям, черепно-мозкова травма із розривом льогких і серця і перелом обох кінцівок.

Школа, де навчалася Карина, розташована в небезпечному місці. Понад трасою, де завжди багато машин. Та найгірше - на шляху нема світлофора! Вчителі бідкаються - щодня після уроків мають із дітьми 5 хвилин стресу, поки перейдуть дорогу.

Валентина Тяглюк, заступник директора школи:

- Я іноді стаю з пятьма, десятьма дітьми, просять перевести, ніхто тобі не зупиниться, і тут лежачі оці поляцейські - вони потрібні як воздух, і оці світофори, які в нас були, чому їх убрали? Я не зна, чого прибрали, це сама нагальна проблема, яка є у Червоній Слободі - це наша дорога, тим більше коло школи.

Михайло - батько двох дітей. Він вже другий рік воює з чиновниками. Каже, раніше біля школи був світлофор. Хто його має встановити зараз - незрозуміло. У купі переписок чоловік знаходить лист, де представники влади пропонують селянам самостійно відновити роботу регулювальника за... півмільйона гривень.

Михайло Храбров, мешканець с. Червоної Слободи:

- Мы к ним пришли в Облавтодор, и я говорю - за что такие деньги? 500 тысяч? Тут же были светофоры, их просто надо вернуть. Он начал рассказывать, что нет документов, что тут были светофоры, нету светофоров, нету ничего, давайте, хотите - за свои деньги покупайте, вешайте, мы не возражаем.

В Облавтодорі виправдовуються - відповідають лише за дорогу. Лежачих полісменів встановлювати на трасі забороняє закон. А світлофори, мовляв, то не їхня морока. Хоча саме вони погоджують їхнє встановлення. Щодо освітлення шляху, що дозволило хоча б бачити пішоходів на узбіччі - відповідь традиційна.

Представники Облавтодору:

- Служба автомобільних доріг, був розроблений проект освітлення частини населеного пункту Червона Слобода, осьо на карті знаходиться, але нажаль, на сьогоднішній день, до мого приходу, не знаю, як в мене получиться, але буду старатись, кошти на реалізацію цього проекту не були отримані.

Мати загиблої Карини тепер чекає суду. Винуватця аварії піймали за два дні. Нічиїх виправдовувань чи обіцянок вона й чути не хоче! Після втрати доньки благає всі служби схаменутись, аби трагедія більше не повторилася.

- Хотя би світофори біля садіка, біля школи, щоб останавлювались і люди знали.