Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 жовтня 2013, 00:22 ДТП
Як уникнути аварій на переїздах
Як уникнути аварій на переїздах

Три роки тому сталася найкривавіша аварія на залізниці за історію сучасної України. В Марганці на Дніпропетровщині маршрутка зіткнулися з потягом. Переповнений людьми мікроавтобус вискочив на колію, не зважаючи на червоне світло семафора. У справжньому пеклі загинуло сорок семеро людей.

Дванадцяте жовтня 2010-го. Місто Марганець.

Іван Таран, постраждалий у ДТП:

- Сел на конечной - уже был полный автобус. Я не сел, а стоял. Когда подъехали к переезду - честно говоря, там было так зажато - не помню. Говорят, что кричали: "Не езжай!" Очнулся - меня перенесли ребята, от автобуса в сторону положили.

Чому він на землі - дідусь не второпав. А далі ніби кадри страшного кіно: біль, "швидка", лікарня, операційна. У палаті дізнався: йому поталанило. Маршрутка, яка його везла, перетворилася на м'ясорізку після зіткнення з локомотивом. Загинули 47 людей. Ця аварія стала найбільшою в історії України.

Родичка загиблого:

- Я потеряла отца в этой катастрофе.

Винуватця аварії назвали вже за місяць після трагедії - це 56-річний водій маршрутки, що теж загинув. Він проїхав на червоний сигнал семафора. До того ж, його медична довідка була задавненою, а автобус занадто тонований. Та вочевидь трагедія у Марганці не всіх навчила. Інспектори ДАІ кажуть, схожих аварій на переїздах щороку десятки. 2013-й - не виняток.

Олександр Зубенко, керівник відділу Департаменту ДАІ України:

- Было совершено 25 дорожно-транспортных происшествий, в которых 14 человек погибли, 28 были травмированы. Главная причина - человеческий фактор, когда человек идет сознательно на нарушение правил дорожного движения.

Аби зменшити кількість ДТП, Укрзалізниця двічі на рік інспектує всі 5 із половиною тисяч переїздів. Перевіряють ретельно.

Олексій Віннічук, перший заступник керівника ГУ колійного господарства Укрзалізниці:

- Це як правило в березні-квітні комісійний огляд, і огляд на переїздах, де відбувається автобусний рух - вересень -жовтень, перевіряється все від технічного стану, починаючи з проїжджої частини, дорожний настил, автоматика, шлагбауми, світлофори.

Хоча, стверджують фахівці, зазвичай справа не в коліях. Здебільшого лихо стається з вини водіїв автотранспорту. Після трагедії в Марганці покарання для водіїв-порушників зробили жорсткішим.

Олександр Зубенко, керівник відділу Департаменту ДАІ України:

- Сам по себе железнодорожный переезд - это место повышенной опасности, въезд на железнодорожный переезд на запрещающий сигнал при закрытом шлагбауме, за такое нарущшение размер штрафа составляет 1900 гривен либо лишение прав на управление от шести месяцев, либо арест на 10 суток.

В Укрзалізниці, аби зменшити кількість аварій на переїздах, також зробили чимало. Найголовніше - будівництво шляхопроводів, один з яких - у тому таки Марганці. Та кожна естакада коштує кругленьку суму.

Олексій Віннічук, перший заступник керівника ГУ колійного господарства Укрзалізниці:

- За останні десять років побудовано десять шляхопроводів, всі за кошти Укрзалізниці. Повинна бути розроблена державна програма, на сьогоднішній день вона розробляється, але її немає, щоб замінити кожен переїзд шляхопроводом, треба великі кошти, кожен шляхопровід коштує від 15-20 мільйонів і далі, а може стоїти і півмільярда.

В Укрзалізниці кажуть - усі шляхопроводи, які могли зробити своїми силами, вже зробили. Тепер чекають допомоги від держави. Адже ще сотні переїздів потребують обладнання естакадами. На їх будівництво потрібні мільярди гривень.