Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 січня 2013, 21:25 ДТП
Через відсутність евакуаторів у столиці страждають пасажири громадського транспорту
Через відсутність евакуаторів у столиці страждають пасажири громадського транспорту

Боротьба з евакуаторами в Києві обернулася проти пасажирів громадського транспорту. Найбільше страждають люди, котрі їздять трамваями. Через припарковані на коліях автомобілі громадяни годинами чекають на водіїв. Бо прибрати транспорт без власника не дозволено навіть співробітникам ДАІ. Все, що вони можуть - оштрафувати кермувальника за неправильне паркування.

Вулиця Дмитрівська. Власниця Хонди не побачила, що паркується на трамвайній колії, і спричинила затор. На щастя, серед пасажирів вагона було чимало дужих чоловіків, які прибрали автівку самотужки.

А тут досить було трохи поштовхати Міцубіші. І шлях для рейкового транспорту вільний.

Здолати цю Мазду розлюченим пасажирам трамвая не вдалося. Вони підготували її власникові сюрприз - поспускали колеса.

Втім, людей обурює не лише манера паркування таких водіїв, а й їхні безглузді виправдання.

- Мне позвонили с очень плохим известием, я бросила машину и побежала.

- К сожалению, мне стало плохо и мне надо было срочно выйти в туалет. Я не хочу с вами разговаривать, я себя плохо чувствую, я хочу сесть в машину и ехать в больницу.

- Я не увидел рельсы, увидел, что рядом такая же машина стояла, я стал буквально ей в торец, в торец.

У Київпастрансі, трамваї якого іноді по кілька разів на день потрапляють у такі затори, кажуть - у боротьбі з порушниками безсилі. Усе, що може вагоновода - викликати ДАІвців і чекати. Подеколи - годинами.

Сергій Литвинов, заступник генерального директора Київпастрансу:

- Автомобиль мы не можем забрать, мы можем забрать только при помощи ГАИ. ГАИ бывает на выезде, и пока доедет тоже, и бывает от 20 минут и до двух часов мы не можем проехать.

Збитки за кількагодинне простоювання трамвая зазвичай 1,5-2,5 тисячі гривень. Компенсувати їх має водій, що спричинив тисняву.

Сергій Литвинов, заступник генерального директора Київпастрансу:

- Если мы видим, что много часов продержка, и мы видим реальный ущерб, и подаем в суд. Суды бывают зачастую на нашей стороне, а другой раз и водителя пожелеют.

Проти власниці цього Мерседеса, що минулого тижня на дві години паралізувала рух 18-го трамвая й усієї вулиці, підприємство вже підготувало позов до суду. Тоді після кількагодинного чекання ДАІвці таки викликали евакуатора і прибрали автівку. Втім, змусити водіїв так не паркуватися можуть лише кардинальні заходи - переконані в Київпастрансі.

Сергій Литвинов, заступник генерального директора Київпастрансу:

- Возвращать все-таки надо эвакуторы, чтобы мы оперативно вызывали и он оперативно увозил, и дано было бы Киевпастрансу такое право, чтобы мы могли подъехать, загрузить эту машину, в сторону ее отодвинуть.

Сьогодні ж інспектори забирають транспорт лише тоді, коли надії дочекатися водія-порушника немає. Адже евакуатори у столиці під забороною суду. Які ще методи боротьби з такими порушниками можуть застосувати міліціянти, ми намагалися дізнатися у прес-службі ДАІ Києва. Втім, столичних інспекторів ця тема, схоже, не турбує. Бо за три дні відповіді на свій офіційний запит ми так і не отримали.