Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 листопада 2011, 11:10 ДТП
ДАІ та "Укравтодор" готують українські дороги до футбольного чемпіонату Європи
ДАІ та "Укравтодор" готують українські дороги до футбольного чемпіонату Європи

Готують до Футбольного чемпіонату Європи й українські дороги. Їх не тільки ремонтують, але й намагаються зробити безпечнішими - хоча б основні. Адже цьогоріч у державі сталося більше двадцяти чотирьох тисяч автопригод, у яких загинуло 3600 людей. За цим показником ми займаємо п’яте місце в Європі. Як вирішують цю проблему?

Одинадцята ранку, проспект Бажана. Раніше зазвичай перевантажений проспект вважали одним з рекордсменів столиці за кількістю автопригод. Із багаторічного "чорного" списку його прибрали після цьогорічної реконструкції.

Наталя Сторожик, керівник прес-служби ДАІ м. Києва:

- На сьогодні в нас таких є 203 місця. В цьому році, в порівнянні з минулим, 38 місць таких ми виключили. Скільки транспортних розв'язок зроблено, буквально, за останній проміжок часу і виключити за такий невеличкий проміжок часу 38 місць із концентрації ДТП - це вже не мала робота.

ДАЇвці твердять: вони відслідковують місця, де стається найбільше аварій. Далі звертаються до столичної влади, потому до роботи береться "Укравтодор". Московський міст, вулиця Олени Теліги, проспект Ватутіна, розв`язка біля мосту метро. Масштабні реконструкції - і кількість ДТП на цих ділянках зменшилася в кількадесят разів. Останнє слово техніки у стеженні за безпекою руху - автоматизована система управління на бориспільській трасі. Дві метеостанції, 20 камер спостереження, сенсори інтенсивності руху та стану дороги.

Анатолій Кусяка, головний інженер дорожньо-експлуатаційного управління м. Києва:

- Оператори центрального пульту управління мають можливість регулювати режим руху, контролювати ситуацію на автомагістралі і також отримують інформацію про стан самого покриття, зміну погодних умов.

Ця станція унікальна. Подібні, але менш оснащені, є майже в кожній області. У планах до футбольного єврочемпіонату збудувати ще мінімум три такі, та об’єднати їх в єдиному центрі управління. Велика проблема для дорожнього руху - дрібні ДТП. Через них виникають серйозні затори, коли учасники пригоди чекають на приїзд ДАІ. Тут зарадити має запровадження європротоколу. Його складають на місці учасники автопригоди.

Володимир Резников, заступник керівника ДАІ МВС України:

- Якщо він запрацює на повну міць, коли вже кожна особа буде мати європротокол, тоді ми уникнемо оцих заторових явищ, які в місті Києві всі ви спостерігаєте. Коли громадянин вимушено чекає в заторі - чекає, доки приїде співробітник ДАІ, хоча майнові збитки не дуже високі.

Даївці кажуть: їхня робота не минає даремно. Статистика кількості автопригод та смертей на дорогах країни щороку ліпшає. Але попрацювати доведеться ще чимало, адже Україна досі в десятці країн з найбільшою кількістю загиблих у ДТП.

Олексій Бєльський, Святослав Мелешкін.