Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 квітня 2010, 11:37 ДТП
У Києві порушено кримінальну справу за фактом ДТП за участю стріт-рейсерів
У Києві порушено кримінальну справу за фактом ДТП за участю стріт-рейсерів

Столична міліція порушила кримінальну справу за фактом масштабної ДТП у центрі Києва. Нагадаю, 10-го квітня на проспекті Перемоги загинула одна людина, восьмеро травмувалися. Свідки аварії стверджують: водії іномарок просто серед білого дня влаштували гонки, так званий стріт-ресінг. Звідки він виник і чому небезпечне таке хобі - знає Борис Сачалко.

Дві машини на старті. Ось-ось і повітря розітнуть гуркіт двигуна й пищання коліс. Продовж наступних чотирьохсот двох метрів вони боротимуться за першість. Щоправда, не на стадіоні, а на звичайній київський дорозі. Організатори цього заїзду навіть вулиці не перекрили.

Оце - стріт-рейсинг. Так звані вуличні перегони. Зародилися вони в Америці з іншого виду спорту: драг-рейсингу - змагань на 402 метри. То спорт легальний і за кордоном шанований. Цілі організації будують першокласні стадіони й складають чіткий регламент заїздів. У "стріт-рейсингу" правило одне: примчати першим також на чотиристаметровій дистанції, але вулицею міста.

Улюблені місця стріт-рейсерів у Києві - це недобудована кільцева дорога біля Оболоні, траса від майдану Шевченка в бік Пущі-Водиці, бульвар Перова й Електриків.

Чи був водій цієї автівки стріт-рейсером - таємниця. Проте, серед білого дня він мчав наввипередки з "Хондою". Утратив кермування й на шаленій швидкості врізався в маршрутку.

Водій маршрутки:

- Ну, я подъехал, начал людей высаживать - и тут удар, и я ничего не пойму, где что, как, и по чем. Вот и все разговоры.

Віталій, свідок:

- Мы подошли к "БМВ", вытянули девушку, которая была справа от водителя. Она была без сознания, но она была пристегнута, и, вроде как, живая. У нее очень тяжелый перелом - перелом черепа и основания черепа. Девушка была в очень плохом состоянии. Уже увозили ее без давления, не было давления.

Раніше Андрій і сам ганяв. Заноси, поліційні повороти - це все він уміє, але вчить іншому.

Андрій Палашин, колишній гонщик:

- Поверьте мне по опыту: проще человека научить не попадать в такие ситуации, нежели с ней справляться.

Хочеш розбитися - ганяй вулицями, каже Андрій. Жоден професійний гонщик участі у стріт-рейсингу не візьме.

Андрій Палашин, колишній гонщик:

- То, что происходит на улицах города сейчас, - это страх и ужас. Потому что люди, которые называют себя стрит-рейсерами, - я согласен, что среди них есть профи, но большая часть людей, которая не понимает, какая груда металла попадает им в руки, и начинают исполнять на дороге не совсем порядочные вещи. Хочешь поездить - едь на "Чайку". Слава Богу, с прошлого года официально открыты ночные гонки.

Щоб не кортіло вулицями ганяти, даївці рейдуватимуть.

Олександр Ковалевський, заступник керівника відділу УДАІ в м. Києві:

- Перевіряються агрегати, які встановлені із порушенням законодавства.

А це все - починаючи від двигуна закінчуючи вихлопними трубами. Стережіться, стріт-рейсери!

Олександр Ковалевський, заступник керівника відділу УДАІ в м. Києві:

- Несення нарядів по цій ситуації - будуть по всьому місту наряди, будуть змішаними - це буде 2 інспектора дорожньо-патрульної служби, інспектор автотехнічної служби і один представник об’єкту господарювання.

Проблема одна: для драг-рейсингу в Україні бракує майданчиків. Гонщики сподіваються: невдовзі обладнаних місць побільшає, а охочих змагатися на вулицях - поменшає.

Борис Сачалко, Аркадій Моос, НТН.