Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 грудня 2010, 13:13 Наркотики
Як на Новий рік не померти від неякісного алкоголю?
Як на Новий рік не померти від неякісного алкоголю?

Наближаються найнебезпечніші свята. Таке вирахували американські вчені. Під час зустрічі Нового року найбільше людей помирає в лікарнях або дорогою до них. Серед причин науковці називають - і підвищену кількість ДТП, і обмороження, і зловживання алкоголем. Закцентуємо увагу на останньому. Тож, як не померти від неякісного питва - дізнавалися наші кореспонденти.

До зустрічі Нового року готова, запевняє киянка Катерина. Головний напій святкового столу купила ще кілька місяців тому.

Катерина, мешканка м. Києва:

- Для меня Новый год не обходится без шампанского, шампанское - это обязательный атрибут. Два бокала шампанского мне достаточно.

Насправді на столи співвітчизників стане ширший асортимент питва. І якості воно буде різної. Фальсифікованого алкоголю нині в країні вистачає. Ось, приміром, у цьому цеху виробляли горілку. Жодного дотримання технології: винокури-аматори просто змішували технічний спирт з водою, яку брали з дірявої труби.

Максим Іщук, керівник відділу податкової міліції Подільського району м. Києва:

- Было установлено сырье, из которого делали это спирт, пробки, акцизные марки старого образца. Ну, и также было установлено более 15 коробок готовой продукции к реализации.

Ціна за півлітра - дешевше, ніж у крамниці, тож охочих купити пляшечку вистачало. Її і продавали з рук всім охочим. Спокусився на таку пропозицію й Олександр.

Олександр, постраждалий:

- На запах ничего, вроде, нормально. На природе выпили по рюмочке - по две. Грамм по двести, не больше. Стало плохо. Через время - рвота, такое... Плохо.

Чому погано - згодом з'ясували фахівці.

Наталя Шаповал, старший оперуповноважений управління податкової міліції Сумської області:

- Масова частка альдегідів і сивушних масел у цьому напої перевищувала у сто разів допустиму норму. Отже це могло привести не лише до негативних наслідків для здоров'я споживачів, але й до летальних наслідків

Євген Фартушний, лікар-психофізіолог:

- 2010 год мы встретили тем, что что у нас 40 тысяч человек, по официальной статистике, погибли от злоупотребления алкоголем, из них 8 тысяч - от отравления алкоголем.

Щоб не поповнити цю сумну статистику, фахівці рекомендують споживати алкоголь відповідально. Чи то пак - не зловживати. Є навіть певні стандарти пиятики.

Євген Фартушний, лікар-психофізіолог:

- Не более, чем 1 грамм на килограмм для мужчин, и 0,7 грамм для женщин раз в три дня, то у него не формируется зависимость. Ну, это европейский стандарт.

Та й напої радять вибирати якісні. Йти за ними фахівці рекомендують, головно, у великі крамниці. Приготуйтеся за пляшку більш-менш доброго вина або шампанського віддати від двадцяти п'яти гривень, горілки - тридцять. Далі - уважно роздивляйтесь тару.

Радмила Дятлова, генеральний директор школи сомельє:

- Пробка - она должна быть не утоплена и не выпирать, это говорит о хранении вина. Уровень вина - он должен соответствовать, не должен быть меньше необходимого.

Тепер - про вигляд рідини. У шампанському, традиційно, повинно бути безліч бульбашок однакового розміру. У вині осад можуть мати дорогі колекційні екземпляри, у пляшках масового виробництва це неприпустимо. І куштуйте! Головне, щоб не було сторонніх запахів та присмаків.