Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 травня 2016, 01:35 Інше
Тест-драйв унікального українського гелікоптера
Тест-драйв унікального українського гелікоптера

Швидкий, компактний та український. І поки у єдиному екземплярі. Вітчизняні конструктори показали ґвинтокрил Скаут. Йому аналогів у світі, кажуть, немає. Тож, які переваги вертольота?

Невеличкий завод у Київській області. Саме тут сконструювали гелікоптер "Скаут". Наразі вертоліт лише в одному екземплярі. І саме Свідку вдалося першому побути кілька хвилин у повітрі.

Назар Міліневич, кореспондент:

- Два з половиною роки - саме стільки часу працювали українські конструктори над створенням нового гелікоптера Скаут. Основна його перевага - що він розвиває швидкість 209 кілометрів і вважається у світі найшвидшим у свому сегменті.

Два тижні пілот Михайло Панчук випробовує гелікопетер у повітрі. Запланованого результату майже досягли. Вертоліт уже розвивав максимальну швидкість - сто дев'яносто кілометрів за годину. А поки працівники заводу удосконалюють характеристики: збільшують швидкість та вантажопідйомність.

Михайло Гопачнук, пілот:

- По підйомності повноцінно ми беремо двох людей там по 120 кілограм,там 240 ми можемо загрузити. І плюс там паливо, в нас там йде десь приблизно до ста п'ятдесяти кілограм, ну і в загальному ми можемо підняти до чотирьохсот кілограм.

Аналогів українському маленькому гелікоптеру у світі є чимало. Утім "Скаут" - дешевший. Його вартість - приблизно двісті тисяч доларів. І дуже потужний.

Євген Серіков, керівник лабораторії двигунів:

- Главное его преимущество - что он имеет по высотности мощность двигателя, он может поддерживать до 230 лошадиных сил, до полторы тысячи метров. То на предыдущем двигателе с высотой мощность двигателя падает.

Тримісний гелікоптер розробляли конструктори не лише для розваги товстосумів. 

Назар Міліневич, кореспондент:

- Наразі український гелікоптер "Скаут" працює ще у тестовому режимі, утім, як зазначають конструктори, що на практиці його могли б застосовувати і полісмени, і рятувальники.

Михайло Гопачнук, пілот:

- Це достатньо універсальний літаючий апарат у порівнянні з літаком, він може приземлитись на будь-яку площадку. Він може бути як для патруля, так і лісовим патрулем, і нафтовий, і для полісменів може бути - він такий багатоцільовий.

Утім, на практиці в поліції чи в надзвичайників такий міні-гелікоптер побачити найближчим часом не доведеться. Вся проблема у вартості сертифікату літального апарата саме в Україні. 

Володимир Киреєв, головний конструктор гелікоптера:

- Сертифікація в Україні коштує дуже дорого, А на Україні ніхто не знає, скільки вона буде коштувати, от ми зараз починаємо сертифікацію, але ми не знаємо, скільки нам прийдеться заплатити. В США відома ця сума, у Франції також, в Німеччині, а на Україні невідомо.

На заводі вже запустили серійне виробництво "Скаутів". Та не для українського ринку, а для американців.

Володимир Киреєв, головний конструктор гелікоптера:

- Ми плануємо і орієнтуємось на американський ринок, конкретно на американський, поки так. Тому що на Україні, ви самі розумієте, скільки таких штук можна тут продати?!

Та конструктори таки сподіваються, що їхній винахід стане у пригоді й в Україні, а не за кордоном.