Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 жовтня 2015, 00:30 Інше
На Одещині люди в розпачі через чуму свиней
На Одещині люди в розпачі через чуму свиней

В Одеській області спалах африканської чуми! В селі Кам'яному - жорсткий карантин. Ветеринарна служба має вбити та спалити все поголів'я свиней. Чиновники обіцяють компенсацію селянам. Та люди не вірять. Кажуть - поки не побачать грошей, свиней не віддадуть. І тишком ріжуть худобу на домашню тушкованку.

Село Кам'яне - в цілковитій ізоляції. Всі шляхи, крім головних - перекопані. На дорогах - карантинні пости.

Марія Тарасова, кореспондент:

- Від сьогодні карантин у Кам'яному триватиме 40 діб. З села не можна вивозити не тільки тварин та свіже м'ясо, а взагалі будь-які продукти харчування. Обробляють кожну машину. Навіть кожна людина має вийти та пройти по піску, змішаному з дезінфікуючим розчином.

А все тому, що в одному з господарств померла свиня. Ветеринари зробили аналіз - результат однозначний: це - африканська чума. Для людей жодної небезпеки вірус не становить, але свиней косить миттєво.  

Сергій Гавура, заступник керівника ГУ ветеринарної медицини в Одеській області:

- Вірус африканської чуми доволі специфічний, він вражає свіней, назалежно - дикі вони чи домашні. Абсолютно всіх свиней. Люди не хворіють. Для людей абсолютно ніякої загрози. Для здоров'я людей.

Тепер всіх свиней у селі мають убити та спалити. Це - майже 700 голів. Рятувальники сьогодні мали вилучати тварин. Та селяни віддавати їх відмовляються, допоки не побачать компенсації. Бо для людей це справжня трагедія і шалені збитки.

Юрій Димедюк, перший заступник голови Савранської райдержадміністрації:

- Ситуація доволі напружена. Тому що Савранський район - не найбагатший район області, і для багатьох селян це - основний вид заробітку. Ми сподіваємось, що сьогодні буде рішення по ціні і спеціалісти служби з надзвичайних ситуацій приступлять до виїмки цього скота і до спалення.

Люди вирішили не чекати. І вже три дні в Кам'яному ріжуть свиней. У Марії Рудьковської було три льохи. Тепер замість очікуваного прибутку матиме багато тушкованки.

- Заклав банку, налив води, закрутив його, накачав воздуха, підпалив. И все. От градусник. До ста доганяєш температуру і все, тушиш.

- І вже воно безпечне?

- Да! Все время люди, спокон віку так роблять, вже не один рік.

Крім тушонки, роблять смалець.

- Ріжу сало, щоб перетопити на жир. І потом вже їсти, а що інакше робити. Прожарюємо і будемо мастити на хліб і їсти.

У господарстві залишилося тільки п'ять поросяток. Різати їх сенсу немає. Проте й віддавати теж. Адже компенсація, яку обіцяють - 25 гривень за кілограм живої ваги - прийнятна хіба для великих тварин.

Марія Рудьковська, мешканка Кам'яного:

- У людей є свиноматки з поросятами. За порося 25 гривен за кило. Коли пара поросят на базарі коштує 1000 гривень. А що, за одне порося купиш пачку сигарет? А в нас є діти, студенти. Їх потрібно вчити, контракти платити. З чого?

У Кам'яному багато господарств, які заробляють на продажу не м'яса, а саме маленьких поросяток. Вирізавши свиноматок, люди втратили прибуток на кілька років. Адже нових тварин не можна заводити щонайменше півроку.

Галина, мешканка Кам'яного:

- Ти ж візьмеш маленьке порося, бо на більше в тебе грошей на інше не буде. А візьмеш маленьке, то потрібно рік, щоб воно росло, щоб була свиноматка. А потім буде ще 4 місяці носити. І поки ті поросята родяться, скільки буде? Два-три роки. 

Як жити ці кілька років - люди не знають. Тож ті, хто поки що не вирізав худобу, готується за неї воювати.