Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 липня 2014, 22:37 Інше
Чотирилапі сапери готуються до участі в АТО
Чотирилапі сапери готуються до участі в АТО

Першу групу навчених виявляти протитанкові та протипіхотні міни собак невдовзі долучать до АТО. 20 кудлатих фахівців готують на Львівщині у кінологічному центрі Державної прикордонної служби. Цю спеціальність поновили нещодавно - для воєнних потреб на Сході.

Собака людині не лише друг, а й бойовий товариш. У цьому переконаний прикордонник-кінолог Іван. Зі своїм Баксом за чотири роки виявляв і зброю, і наркотики. Тепер тренує чотирилапого на вибухівку.

- Шукай! Нєльзя, сідєть. Він має, ну, він її зраз шукає на даний час, тільки він не має її царапати лапою. То єсть собака має принюхатися і різко сісти. Вона не має доторкатися до міни.

Для участі в АТО готують 20-х псів. Усі вже досвідчені - досі виявляли наркотики, зброю та людей. Тепер вмітимуть шукати протитанкове та протипіхотне начиння у пластикових, гумових і тканинних корпусах.

Дмитро Суржа, заступник керівника циклу кінологічного навчального центру Державної прикордонної служби:

- Ви бачите, кінолог вже виявив міну. Значить, це міна - протитанкова міна ТМ-62Т в тканєвому корпусі. Вона не металева. Ні один металодетектор її не знайде. Тут знаходиться 8 кілограм вибухової речовини тротил.

Тренуватимуть чотирилапих продовж трьох тижнів. Коли доведуть навички до автоматизму - відрядять на Схід.

Іван Шимко, прикордонник-кінолог:

- Ми за 20 днів стараємся її навчити. Вже видно, що деякі собаки, майже всі в групі, собаки певні ази вже виконують, позначають, то єсть вже шукають, ми думаєм, що до двадцяти днів ми справимся. Ну а як? Треба ж країну захищати.

Востаннє псів до пошуку мін готували 14 років тому. Їх успішно використовували в миротворчих місіях. У зачищенні територій ці фахівці найефективніші.

Дмитро Суржа, заступник керівника циклу кінологічного навчального центру Державної прикордонної служби:

- По опиту війни в Афганістані, за 10 років не загинув жодний кінолог. Були поранені, але не загинув ніхто. Собаки гибли, але не на своїх мінах. Скажімо так, там працювали і снайпера, значить, за собаку платили, як за генерала.

Ось цим цуценятам місяць. Їх вже починають тренувати. Через півтора року з них будуть впевнені чотирилапі "бійці".

Юрій Орищин, керівник племінного розплідника:

- Проходить первинне навчання, базу вони получають. Після того переводяться в відділ підготовки кінологів, і в відділі підготовки кінологів шість місяців готуються по спеціальності, одержують диплом і відбувають на кордон.