Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 червня 2014, 23:51 Інше
Нелегальні копанки працюють під кулями
Нелегальні копанки працюють під кулями

Проблему нелегальних копанок на Сході України, з якими вже не один рік намагаються боротися українські урядники, можуть владнати в досить несподіваний спосіб. Небезпечні шахти, в яких щороку гинуть десятки людей, закриють через Антитерористичну операція й заблокування кордону з Росією. Принаймні на це сподіваються екологи. Кажуть - незаконні кар'єри, площа яких за останні кілька років зросла втричі, знищують природу Луганщині.

Донецький кряж - унікальна місцина, якою пишаються екологи. Це кам'янистий степ, якого майже не залишилося в усій Європі. В Україні він ще є, здебільшого на Луганщині.

Олексій Василюк, заступник голови Національного екологічного центру України:

- Третина всієї Червоної книги - це степові види, які зберігаються ось тут на Луганщині, Донеччині і на тих клаптиках степу дріб'язкових, які залишилися на крайньому півдні.

Утім, ландшафт потроху зникає. Його спотворюють кар'єри, де відкритим способом видобувають вугілля за допомоги потужної техніки. Діяльність зазвичай нелегальна.

- Бачимо на знімку невелике село, будинки вулиці, а поряд з'являється сірий фон - це і є цей великий кар'єр. Кар'єр разів в шість більше за село.

З 2010 площа таких кар'єрів на Луганщині зросла втричі! Й нині становить 57 квадратних кілометрів. Екологи зітхають - нелегальна діяльність вочевидь рентабельна. Мають інформацію, що вугілля возять у Ростовську область без сплати податків. Тож особливі надії захисники довкілля покладають на закриття кордону з сусідньою країною.

Олексій Василюк, заступник голови Національного екологічного центру України:

- Так може статися, що ця АТО покладе край ще одній проблемі, про яку просто не думали останні кілька років, і вона також є дуже масштабною, тому ми би дуже хотіли, щоб посилення кордону відбулося, тому що закриття кордону стане колосальним природоохоронним заходом на крайньому сході.

Утім, у профспілках гірників перевезення палива до Росії не підтверджують. Мовляв, нелегально видобуте вугілля й на внутрішньому ринку реалізують. Але чимала кількість незаконних копанок на Луганщині, кажуть, і справді проблема.

Костянтин Ільченко, голова Всеукраїнського страйкому:

- Если мы возьмём Перевальский район, это все напоминает лунный ландшафт, чем были случаи, когда доходили пласты до городского кладбища, наплевать! Рыли, гробы вываливали с трупами, там уголь!

Вбивають вони не тільки природу, а й людей. З урахуванням дефіциту робочих місць на офіційних шахтах, заробіток на копанках для мешканців Сходу іноді чи не єдина можливість мати на життя.

Костянтин Ільченко, голова Всеукраїнського страйкому:

- Если человек погибает, его вымывают и выбрасывают на трассу, никаких больничных, никаких пособий, там люди идут от безнадеги.

Таких випадків чимало. Ось приміром, нещодавній - вибух на копанці в Кіровському позбавив життя 9-х людей. У міністерстві енергетики та вугільної промисловості про проблему незаконного видобування знають. Але від неї намагаються відмежуватися.

Юрій Зюков, перший заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України:

- Мы провели полностью ревизию на тех отводах, которые пренадлжат нам, нашим предприятиям, на наших отводах незаконной добычи угля нет, эти все теневые схемы, они нами ликвидированы.

Утім, у страйкомі гірників мають інформацію, що порушники незаконно видобувають вугілля навіть під кулями.

Костянтин Ільченко, голова Всеукраїнського страйкому:

- Проблема есть с реализацией, но я сегодня разговаривал с теми, кто добывает, они подтвердили - добыча угля на копанках продолжается, она не снизилась.

Тож самі гірники мають сумніви, що закриття кордону й навіть АТО вплинуть на проблему копанок, доки цей нелагальний бізнес вигідний.