Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 лютого 2014, 12:26 Інше
Вчені США розробили пластик із повітряних забруднень
Вчені США розробили пластик із повітряних забруднень

Каліфорнійські науковці навчилися мати зиск із забрудненого повітря. Його пропонують переробляти на меблі, посуд та інші побутові речі.

Автори революційної розробки мріяли створити щось таке понад півтора десятиліття. З підліткового віку цікавилися еко-технологіями.

Марк Герма, винахідник, автор розробки:

- Ще студентами ми з приятелем написали статтю в Лос-Анджелес Таймс про викиди вуглецю на фермах і способи їхньої трансформації. Міркували про можливості перетворення їх на корисні речі, про те, чи можна виготовити альтернативні полімерам матеріали. Гадали, що вдасться "впіймати" діоксид, і з часом таки збагнули, як це зробити.

Працювали науковці 10 років, і зрештою запатентували винахід.

Марк Герма, винахідник, автор розробки:

- Люди нечасто замислюються над тим, з чого виготовлені пластикова виделка, пляшка з водою й десятки інших речей, котрі повсякчас оточують нас. Унікальність цього пристрою в тому, що він продукує пластик зі звичайного повітря, яким ми дихаємо. Іншими словами, немов надає шкідливим викидам "цільове призначення", та дає змогу оптимізувати природні процеси.

Працює спеціальна машина AirCarbon так: вивільняє із забрудненого повітря діоксин вуглецю й метан, у спеціальному реакторі для полімеризації трансформує їх у скраплений стан, а в перспективі - у пластик. З кінцевого продукту вже виготовляють чимало речей - стільці, захисні покриття і комплектування для мобільних телефонів.

Марк Герма, винахідник, автор розробки:

- Для довкілля - це незамінний винахід. Хай навіть широко його почнуть застосовувати через 10-15 років, проте вже зрозуміло - наслідки будуть надзвичайні. Він стане таким собі трансформатором викидів, і водночас генератором доходів людей. Адже дає змогу і повітря очистити, і кошти заощадити. Споживачі купуватимуть речі, виготовлені з пластику, й автоматично витрачатимуть менше. Без зайвої скромності запевняю, що ця розробка - глобальна!

Автори кажуть - вже заручилися підтримкою виробників меблів, які планують виготовляти свою продукцію на основі пластику з викидів. Скільки коштуватимуть майбутні стільці і столи - невідомо. Проте, очевидно - вартість буде значно менша за створені з нафти полімерні аналоги.