Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 лютого 2014, 22:44 Інше
Рідкісна черепаха гине в Київському зоопарку
Рідкісна черепаха гине в Київському зоопарку

Рідкісна морська черепаха бісса помирає в Київському зоопарку. На сполох ударили захисники природи. Вони стверджують: тварина вже кілька тижнів живе у брудній воді - зламалася очисна система акваріума.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Київський зоопарк знову в центрі уваги. Тепер тут від недогляду страждає рідкісна черепаха бісса.

Цій велетенській тортилі вже 30 років. До звіринця вона потрапила з ресторану 98-го року. Там мешкала у прісному середовищі й ледве не загинула. Тоді зоопарк для тварини став порятунком, тут їй збудували красивий акваріум і наповнили його солоною водою. І з'ясували: рептилія - представниця рідкісного виду.

Анатолій Майстренко, керівник відділу Київського зоопарку:

- Бисса, морская черепаха, довольно широкий ареал, но численность низкая, включена в Красную книгу, критическое состояние в природе, под угрозой исчезновения, как вид.

У цих плазунів гарний панцир і смачне м'ясо, тому вони на межі вимирання. Київський зоопарк - один з небагатьох звіринців у світі, хто має таку тварину. Та нині її нереально роздивитися в каламутній воді. 

- Яка має бути вода?

- Чистая.

- А ця? 

- А эта глязная?

- Як думаєш, черепасі подобається у цій воді?

- Нєє.

Олександра, мешканка м. Києва:

- Дуже не подобається, тому що не ухажують. І еслі ми платимо гроші, то треба, щоб дитина черепашку побачила.

Ось у таких умовах тварина мешкає вже кілька тижнів. У зоопарку кажуть: в акваріумі забруднився фільтр. І все, що потрібно - це замінити в ньому активоване вугілля.

Анатолій Майстренко, керівник відділу Київського зоопарку:

- Месяц назад мы увеличили ей рацион в два раза, система фильтрации не рассчитана на такое количество продуктов жизнедеятельности, система очистки не справляется.

Богдан Швайка, заступник голови профспілки Київського зоопарку:

- Разом з їжею потрапляють ці фекалії до черепашого шлунку, й вона може отримати якусь інфекцію й захворіти. В минулих роках заморозили в зоопарку декілька кубинських крокодилів, тому що перегоріли були обігрівачі, тобто уявляєте, яка халатність, не працівників, а керівництва, тому що мають бути запасні обігрівачі та фільтри.

Працівники вже написали чималу кількість листів керівництву з проханням надати гроші на закупівлю активованого вугілля, яке коштує недорого.

Анатолій Майстренко, керівник відділу Київського зоопарку:

- 26 гривен килограмм - то есть 2600 гривен сто килограмм угля. 30килограмм в месяц мы используем, это на три месяца. Основная проблема - финансирование зоопарка, когда на счету тысяча гривен - много не разгонишься.

Окрім того, в акваріумі, де живе бісса, проблема з помпами. Їх треба терміново замінити. Це коштує 11 тисяч гривень. Проте у звіринця грошей немає. Бо відвідувачів нині мало, тож квитків не розкуповують, місто ж фінансів не дає. А ще для тварини, яка виросла до шістдесяти сантиметрів, нинішня водойма замала.

Анатолій Майстренко, керівник відділу Київського зоопарку:

- Если бы это был 20-тонный или сорокатонный аквариум, она смотрелась бы интереснеее и имела бы возможность активно передвигаться. Здесь около четрех тонн воды, ей необходим, конечно, новый аквариум.

Черепахи бісса живуть у природі до вісімдесяти років. Київській немає й половини цього віку. Утім, якщо умов її існування терміново не поліпшити, зоологи кажуть, до глибокої старості рептилія не дотягне.