Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 січня 2014, 21:47 Інше
Майновий скандал на Київщині
Майновий скандал на Київщині

До програми Свідок звернувся по допомогу житель Київщини. Зі слів чоловіка, сусід - співвласник приватного будинку - вирішив вижити його з дому.

Не думав і не гадав Віктор Васильович, стільки клопоту завдасть подароване йому колись житло.

Віктор Яремчук, мешканець смт Глевахи:

- Не було ні розподілу, не виділено в натурі. Ні порядку користування - немає нічого. На сьогоднішній день в мене є тільки будинок, є майно, є право власності на це майно. А землі я не можу добиться ніяк.

А все через те, що добродійники не подбали про належне правове оформлення свого подарунка. Тож і вийшло, що дві третини оселі опинилися на землі, яка належить сусідові - іншому співвласникові житла. Віктор Васильович твердить: той як дізнався про вади в оформленні документів, почалися нескінченні суди. А ще - конфлікти.

Віктор Яремчук, мешканець смт Глевахи:

- Це терор. Кожна осінь - руйнується димар, а підходу до нього немає. Двоє малолітніх діток проживають зі мною в цьому будиночку.

Коли ж стосунки між господарями дійшли до температури кипіння, власник землі пішов в атаку. 

Олександр Главацький, співвласник будинку:

- Він отримав договір дарєнія. Я цитую перший пункт. Добровільно, при здоровому розумі і ясній памяті. І розуміючи значення своїх дій він склав угоду з хазяйкою. Він знав, шо він робе. Шо на чужій землі бере. Він може по моєму согласію взяти землю в оренду.

Мало того, співвласник будинку заявив - у сусіда взагалі липові документи.

Олександр Главацький, співвласник будинку:

- Зараз ми вийшли на суд - скасувати фальшиві оспорювані правочини. Цей дом не ділиться на дві ізолірувані квартіри. А якщо він не ділиться - він є спільною власністю обох співвласників. То тут його конкретно особистого нічого нема.

Віктор Васильович у розпачі. Каже, якщо договір дарування визнають недійсним - його сім'я може опинитися на вулиці. Юристи ж  заспокоюють: мовляв, подарунок дуже давній.

Сергій Костира, юрист:

- В порядку статті 728 Цивільного Кодексу України є певний термін давності. Якщо будь-яка зі сторін, у даному випадку відповідач, зверне увагу суду на те, що пройшло більше ніж один рік, що передбачено ст 728 Цивільного Кодексу, суд зобовязаний буде відмовити в позовних вимогах позивачу, оскільки термін давності давно сплив.

Якщо ж документ і скасують - ніхто сім'ї з будинку не турне.

Сергій Костира, юрист:

- Якщо право на майно втрачене внаслідок прийняття судового рішення, а на территорії вказаного приміщення проживають малолітні діти, то до їх повноліття будь-які дії виконавчої служби зупиняються. Якщо виконавча служба вчинить якісь дії з приводу виселення даних людей - це все можна оспорити у цивільно-правовому полі у суді.

Та найголовніша порада - обидвом сусідам якнайшвидше шукати компроміс. Тоді й нерви збережуть, і гроші на багаторічну судову тяганину заощадять.