Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 грудня 2013, 20:13 Інше
У столиці Аргентини будуть пересувні музеї
У столиці Аргентини будуть пересувні музеї

У метрополітен аргентинського міста Буенос-Айреса повертають дерев'яні вагони. Свого часу ці потяги в підземці були однією з принад столиці. Нині їх трансформують на так звані підземні музеї.

Всім вагонам, які взялися ремонтувати аргентинці - по 100 років. Їх давно замінили на нові китайські. Влада довго мізкувала, що робити з державним добром. Утилізувати -  забороняє закон. Спочатку екс-транспорти хотіли встановити на вулицях міст і переобладнати на громадські бібліотеки. Потім вирішили повторно використовувати за призначенням. Щоправда, підлатати й перетворити на такі собі пересувні музеї.

Марія Елена Маззантіні, архітекторка:

- Я не хочу, аби вони були мов нова копійка. Адже саме їхня пошарпаність, якісь унікальні, історичні елементи роблять їх цінними. Тому під час реставрації ми робимо косметичний ремонт і не зачіпаємо серцевин механізмів.

Курсуватимуть дерев'яні вагони здебільшого ввечері й вихідними. За прогнозами, такі екскурсії будуть привабливі для туристів. Реставратори ж намагаються, передусім, зробити старий-новий транспорт функціональним і безпечним.

Марія Елена Маззантіні, архітекторка:

- Зараз ми працюємо над двома вагонами. Це немов пілотна версія, аби далі користутися ними як трафаретом - точно знати, що робити з рештою. Усе каталогізовано. Ми намагаємося відтворити транспорт до найдрібніших деталей. Тож, треба ретельно контролювати процес.

Загалом на маршрут вийдуть 18 вагонів. Аргентинці неофіційно називають їх "бельгійцями". Саме в цій країні виготовили унікальних перевізників. Вони обладнані, окрім дерев'яних сидінь, дзеркалами, вишуканим оздобленням, ліхтариками та дверима. Їх пасажирам доведеться відчиняти вручну. До слова, підземка Буенос-Айреса - найстаріша в Південній Америці. Цьогоріч відсвяткувала 100-річний ювілей.