Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 вересня 2013, 12:50 Інше
У Таїланді з'явилися ферми на дахах готелів
У Таїланді з'явилися ферми на дахах готелів

Вирощувати городину на дахах готелів узялися фермери Таїланду. А культивування розпочали зі спіруліни. Щойно ці водорості дозрівають - їх доправляють у ресторани та спа-салони, розташовані в тих таки будинках.

Покрівля одного з найбільших готелів Бангкока. Саме на ньому облаштували таке собі фермерське господарство з вирощування водоростей. Продукують спіруліну в 42-х бочках - міні-біореакторах. В них вона дозріває, потім її промивають, висушують у спеціальних машинах і розфасовують у 100-грамові ємності. За місяць продукують до кілограма спіруліни.

Мануель Реймондін, менеджер готелю:

- Ця рослина просто магічна. Попит на продукти з домішками спіруліни, на страви з неї - величезний. Смак майже не змінюється. А користь - неабияка.

Спіруліна насичує організм, передусім, білками, адже на 70-т відсотків складається з них. Окрім того, містить чимало мікроелементів, завдяки яким лікарі застосовують водорості для боротьби з хворобами ендокринної системи, гінекологічними, цукровим діабетом та навіть онконедугами. Щоб у бочках ріс цілющий харч, зі слів експертів, досить наситити ємності мікроорганізмами, які регулюють рівень ph та продукують вуглець для швидшого розмноження клітин. Кухарі в ресторанах готелю, де випробовують поживні домішки, кажуть - додають спіруліну і до солодких, і до солоних страв.

- Зовні схоже на мус або якийсь смузі із зеленими домішками. Ані запаху, ані смаку вона не має, але страви з нею інакші.

- Я полюбляю різноманітні смаколики. Ефект же від вживання спіруліни - неповторний.

А вона ж, як то кажуть, корисна і для душі, й для тіла. Косметологи, які працюють у готелі, охоче застосовують її під час процедур. І відгуки клієнтів - лише схвальні.

Дурані Сангчароен, косметолог:

- Шкіра миттєво поглинає поживні молекули. Здебільшого, спіруліна може зарадити людям із проблемним епідермісом, вуграми, шрамами. Ефект - неймовірний.

До того ж, таке горішнє виробництво без відходів і довкіллю не шкодить.

Дерек Бліц, технолог:

- Рештки очищеної сировини ми переробляємо на харчі для тварин. Тому відходів - жодних. Тож, гадаю, ідею такого вирощування треба популяризувати.

Фахівці кажуть - у такий спосіб вдається не лише корисні водорості продукувати, а й раціонально використовувати простір на дахах багатоповерхівок мегаполісів. Освітлення й інші потрібні для вирощування цілющої сировини чинники - є. До початку прийдешнього року, за прогнозами біотехнологів, на покрівлях хмарочосів Бангкока буде щонайменше тисяча спірулінових ферм.