Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 вересня 2013, 23:17 Інше
Американські вчені роблять овочі смачнішими
Американські вчені роблять овочі смачнішими

На цих кадрах під яскравими малиново-бузковими променями дозрівають помідори в лабораторії університету Флориди в місті Джейнсвілі. Свого часу гурт тутешніх науковців майже випадково виявив - колір світла всередині теплиць з овочами та фруктами дає змогу зробити кінцевий продукт добрішим.

Кевін Фолта, професор Флоридського університету:

- Ми переконалися, що інтенсивність і колір променів усередині резервуару значно змінюють смак. Дуже його поліпшують. Окрім того, в них збільшується вміст антиоксидантів і речовин, які зменшують ризик утворення онкопухлин.

Жодних хитрощів задля створення таких умов не потрібно. Всередині теплиці обладнують світлодіодами, які й випромінюють непомітні для людського ока надпотужні ультрафіолетові промені. Жмути світла лише комбінують. Коли дослідження провадили вперше на петуніях - вдалося значно збільшити кількість двофенилетанолу - сполуки, яка відповідає за аромат рослин. Потім науковці збагнули, що і у фруктах та овочах поліпшується не лише запах, а й смак. 

Кевін Фолта, професор Флоридського університету:

- Специфічні режими немов керують метаболізмом у рослин. Ми неодноразово ввечері виставляли певне світло в теплиці. А коли вранці відчиняли дверцята - аромати з-за скла були неймовірні. Гадаю, мати вдома такі духм'яні садовину й городину, зелень будь-якої пори року мріє багато людей.

До того ж такі рослини не модифіковані. Жодних генетичних мутацій "світловий вплив" не спричиняє - запевняють науковці.

Томас Колохан, дослідник, ботанік:

- Ми просто маніпулюємо світлом і жодним чином не впливаємо на структуру тканин. Усі процеси неінвазивні та нешкідливі.

Коли споживачі зможуть поласувати вирощеними в такий спосіб овочами та фруктами, науковці казати не беруться. Щоправда, закликають колег з інших країн долучатися до експериментів і популяризувати технологію.