Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

31 липня 2012, 22:51 Інше
У столиці каналізаційні труби на грані руйнування
У столиці каналізаційні труби на грані руйнування

У Києві знову прорвало трубу. Триметрова яма утворилася на вулиці Зеленогірський. Та комунальники прогнозують: невеличкі провалля - лише початок комунального апокаліпсису. Скоро під землею ризикує опинитися весь Київ.

Це  вулиця Зеленогірська. Саме тут через прорив труби утворилася чергова величезна яма. Люди кажуть - земля просідала кілька днів, допоки не утворилося провалля.

Володимир, мешканець м. Києва:

- Оце воно три дня, я третю смену, оце воно там, водітелі ідуть і кажуть - скоро сюди заєзда не буде, все завалить, ну я і сам їжджу і бачу - воно просідає, просідає.

Якщо раптом вміст колектора вирветься на поверхню, сотні автовласників побачать своїх залізних коней, залитих нечистотами.

Володимир, мешканець м. Києва:

- Сильнейша проблема - воно ж може прорвати, всі ці фекалії можуть буть, отут буде все плавать.

У Київводоканалі про проблему з колекторами знають. Комунальники відверто зізнаються: з двох з половиною тисяч кілометрів столичних стічних труб 50% замінити треба негайно. Адже більшості з них понад шістдесят років. А деяким і більше ста. Коштів же на ремонт каналізаційної мережі немає.

Андрій Білик, заступник Генерального директора Київводоканалу:

- Враховуючи стан каналізаційного господарства і обсяги фінансування щорічно з метою утримання каналізації в такому стані, як є, і хоча б на ремонт найбільш аварійних ділянок необхідно виділення коштів в сумі від 800 млн грн. до двох мільярдів. В поточному році Київводоканалу виділено біля тридцяти мільйонів гривень.

З року в рік кількість просадок і проривів на каналізаційних мережах зростає. Відтак утворюються величезні ями. Так 2010-го  провалів було 72, 2011-го - 277, цьогоріч - вже 231 аварія.

Андрій Білик, заступник Генерального директора Київводоканалу:

- Нажаль, настільки ситуація погіршується, що ми з вами вже, можливо, в найближчій осінньо-зимовий період не зможемо безпечно пересуватися вулицями міста Києва, перебуваючи під постійною загрозою, ризик потрапляння і транспортних засобів, і мешканців міста в надзвичайні ситуації, він зросте.

Комунальники стверджують: для поліпшення ситуації потрібно підвищувати тарифи на воду. Та скільки саме має коштувати вода для киян, відповісти не спромоглися.