Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 березня 2011, 13:03 Інше
Фашистська гармата часів Другої Світової виявилася зарядженою
Фашистська гармата часів Другої Світової виявилася зарядженою

Подарунок із сюрпризом. Фашистська гармата, яку в переддень річниці звільнення Одеси від загарбників збиралися встановити в центрі міста, виявилася зарядженою. Завбачливі чиновники попросили, про всяк випадок, перевірити військову реліквію. Подиву піротехніків не було меж, адже всередині вцілів бойовий набій, який міг здетонувати будь-якої миті.

Для Олега Севітіна артилерійська гармата - не просто військовий трофей, а родинна реліквія. Одразу після війни дідусь знайшов іржаве знаряддя в балці за селом. Відтоді німецька зброя стала незамінною помічницею на дачі:

Олег Севітін, краєзнавець:

- Он взял, разобрал эту пушку сам, и с её частей построил погреб. Ствол стал балкой перекрытия, двойной бронещит - крышей перекрытия, трубчатый откатник он распилил на 2 части, это стала водосточная труба. Другая часть откатника - он ее вкопал посередине двора, к ней крепились веревки для сушки белья. Бабуля моя здесь сушила белье.

Та цікавість до військового антикваріату виявляють не лише історики. Краєзнавець розповідає: мисливці за металом поцупили кілька цінних частин гармати. Аби вціліли інші, вирішив передати її до меморіального комплексу. Перед встановленням на Думській площі в Одесі зброю оглянули піротехніки.

Роман Драч, керівник групи піротехнічних робіт ГУ МНС в Одеській області:

- Нас викликали для того, щоб провести заключення на предмет, який знаходиться в стволі артилерійської гармати часів Великої Вітчизняної війни. При огляді даної зброї було встановлено, що в стволі знаходиться артилерійський снаряд калібру 75 мм.

Діставати набій, який пролежав у гарматі понад 60 років, не ризикнули. Тож небезпечну зброю вивезли на територію військового полігону під Одесою і там знешкодили.

До полігону військовий трофей везли обережно, обираючи дороги поза містом і поселеннями. Піротехніки кажуть: дідусеві, який стільки років жив поряд з небезпечною гарматою, дуже пощастило, адже вибухнути могло будь-якої миті.

Роман Драч, керівник групи піротехнічних робіт ГУ МНС в Одеській області:

- Любий вибухонебезпечний предмет не можна в будь-якому разі переміщати, ні трогати з місця до прибуття фахівців групи. Любе неправильне поводження з ним могло привести до нещасного випадка.