В Україні найпопулярнішим алкогольним напоєм є самогон, без якого не обходяться застілля в багатьох родинах. Та самогонний промисел - поза законом.
По шкалики до неї заходять уже років із 10. Оксана Львівна у ванній власної квартири налагодила горілчане виробництво. Клієнтура – місцеві безхатченки й п’яниці.
Сусідка правопорушниці: «Вона сама мати, в неї є дочка, онук. Я думаю, що вона розуміє, що приносить зло людям».
Розуміє чи ні – не відомо. Молодиця не хоче спілкуватися з міліцією. Сусіди самогонниці написали на підприємливу жіночку колективну скаргу.
Володимир Іващенко, керівник управління ГУ міліції в Черкаській області: «Пари цього зловонія вдихають і діти, і дорослі, і люди похилого віку. І ми будемо реагувать на ці всі питання».
Правоохоронці рятують сусідів самогонниці від запаху закваски і виливають усі 260 літрів бражки простісінько під вікна багатоквартирного будинку.
Майорові Краську 79. Уперше спробував самогон у 12 років. Чоловік згадує, що гнали сивуху навіть за німецької окупації. Нині виготовляють майже в кожній господі. Без неї ні весілля, ні родин, ні поминок – каже відставний офіцер. Універсальнішої валюти на селі не знайти – і город зорати, і сіно привезти. Розплачуються зазвичай однаково.
Лебедєв, лікар-нарколог: «Головные боли, дрож конечностей. Потливость. Сердцебиение».
І це як мінімум. У найтяжчих випадках – цироз печінки, зупинка серця, навіть недоумство. Нарколог Дмитро Лебедєв із наслідками надуживання самогону щодня стикається. Каже: саморобною сивухою ліпше не бавитися.
Лебедєв, лікар-нарколог: «Он содержит большое количество сивушных масел и продуктов переработки, которые токсические по своему действию. Они утяжеляют картину опьянения. И утяжеляют отравление. Затрудняют выход алкоголя».
Про згубний вплив оковитої на здоров’я добре знали наші предки – стверджує історик української кухні Надія Качалка. Тому до революції самогоноваріння заборонене.
Надія Качалка, етнограф: «Були державні, ну скажемо, підприємства. Самогонку не варили. Горілку купляли у корчмах. Купляли горілку квартами. Ну це трохи більше за літр».
Міцними напоями наші нащадки вважали пиво, квас, медовуху й настояний березовий сік – вміст алкоголю в них не перевищував 7%. Для бродіння додавали хміль. Горілка ж з’явилася на українських землях у 15 столітті. На 300 років пізніше, ніж у Західній Европі.
Надія Качалка, етнограф: «Її знову ж таки не вживали у чистому вигляді. Наші люди розбавляли горілкою фрукти – фруктові соки. І виходила міцніша наливка. Вишнева, сливова, агрусова».
Він частує домашньою оковитою відомих київських бізнесменів. Музикант Віктор Бронюк уже давно мріє про музей самогоноваріння. Каже: за кілька років утілить фантазію в життя. Сам співак, хоч і жене, гіркою не зловживає і всіляко пропагує культуру пиття.
Віктор Бронюк, музикант: «Треба брати якісь якісні дріжджі, якісний цукор. Це все робити з гарним настроєм. Тоді вийде гарний чудовий напій. Який буде не просто каламутити мозок, а буде формувати гарний настрій і слугувати чудовим лікувальним засобом».
Правоохоронці ж нагадують: самогоноваріння в Україні заборонене. Карають за це штрафом, який може сягнути півтори тисячі гривень //Дмитро Ільчук, Юлія Шипунова, Кирило Коротких, Ігор Молчанов, Аркадій Моос, НТН