Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 липня 2009, 13:22 Інше
На волинській річці Турії моровиця риби: звинувачують молокозавод
На волинській річці Турії моровиця риби: звинувачують молокозавод

Хто отруїв воду, невідомо. Залповий злив у річку хімікатів приписують молокозаводу. Перевірити це на власні очі чиновники від екології, санепідемстанції та МНС вирішують у компанії журналістів.

Штовханина на прохідній: «Вам дозволив хтось знімати? - Так. - А я думаю, що ні. Вам не дозволено знімати, вийдіть. - Ну, ви ж можете щось сказати? - Ні. - Заберіть руки від апаратури…»

Що робила комісія понад дві години по той бік паркану, – невідомо. А от висновки її щодо забруднення ковельським заводом оригінальні.

Володимир Романовський, спеціаліст екоінспекції Волинської області: «Це, скоріше всього, може бути природнє. Тому що Турія розлилася, залила сінокоси, а коли є сіно і воно починає гнити, тоді виділяються хімічні сполуки».

Ковельці таким запевненням не вірять. Переконані, риба загинула від неконтрольованих викидів промислових відходів. Широку, масну пляму бачили на річці і в самому місті, і в трьох селах вище за течією. І тільки-но та пляма посунула в бік Прип’яті, до берега почало прибивати десятки кілограмів риби.

Володимир Кіндрат, рибінспектор: «Моя думка на сьогодні, що десь попала хімія. Тому що лабораторний аналіз - ветлабораторія зробила розтин - показав, що печінка в риби розкладена. Це не може бути природнє, бо вона б задихалася. Кисню мало, звичайно, вода понижена, жарко, але те, що розклалася печінка - винна хімія».

Інцидент з мором на Турії не перший. 5 років поспіль з настанням теплої пори за нез’ясованих обставин тутешні карасі та щуки стають заручниками чиєїсь безгосподарності. Та, виявляється, для ковельських МНС-ників це не привід хвилюватися.

Ярослав Супрунюк, керівник відділу з питань надзвичайних ситуації Ковельської РДА: «Уявіть собі, що ви знайшли загиблого птаха. Відразу усі не будуть кричати, що у нас почався пташиний грип. Поки не було і не буде конкретних висновків, лабораторних досліджень, трудно на сьогодні заявити щось конкретне. Причину загибелі риби і всіх живих істот, що є у воді».

Чи є в річці кишкова паличка, туляремія чи сальмонельоз – достеменно не знають навіть фахівці. Вони тестують воду на хімічні сполуки. Це вже третій етап перевірки Турії санстанцією, але вердикту немає жодного. Тому до справи беруться відпочивальники.

Анатолій, мешканець міста Ковеля: «Ми живемо у помийній ямі. Тут дивуватися немає чому. Всім на все... і точка! Влади немає, керують гроші. - Попри те, не боїтеся залазити у річку? - Всі ми на тому світі будемо, 10 років раньше, 10 пізніше…»

Невідомо, скільки зараженої риби потрапило у Прип’ять, та скільки її з’явилося на стихійних ринках області. Адже кількість закопаної у ямах з вапном не йде ні в яке порівняння з сотнями кілограмів, прибитими до берега.

Остаточні висновки з приводу загибелі риби комісія зробить не раніше, як за 10 днів. Ось тоді-то і стане відомо: хто головний забруднювач Турії. Наразі ж, у так званому колі підозрюваних кілька державних підприємств, ряд приватних. Кивають екологи і на природній фактор - гниття водоростів.

Олександр Стернічук, Інна Суховерхова, Волинська область, НТН