Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 жовтня 2015, 22:54 Суди
На Волині звинувачуваний у смертельній аварії вважає себе не винним
На Волині звинувачуваний у смертельній аварії вважає себе не винним

Жахлива аварія, яка сталася 5 місяців тому поблизу Ковеля, сколихнула всю Україну. Про неї ми розповідали в одному із випусків Свідка. З вини п'яного прикордонника на місці автопригоди загинули четверо людей, ще одна постраждала померла в лікарні, не виходячи з коми. А двоє - залишилися інвалідами. І ось справу передали до суду, але, попри всі докази, обвинувачений каже - його підставили.

Ці люди досі не оговталися від трагедії й мало не щодня приходять на цвинтар оплакувати своїх рідних, що загинули однієї трагічної ночі поблизу села Старих Кошар. Тоді все сталося миттєво. В гурт людей, які зібралися на узбіччі обговорити невелику аварію, на шаленій швидкості влетів Опель. Від сильного удару людей просто пошматувало.

Ольга Климовець, мати загиблої: 

- Ми вже приїхали, це була 5-а година ранку, ми вже бачили їх неживими. Дочка моя лежала взагалі в кюветі, за 70 метрів, і не могли її знайти, дуже була травмована, Богдан теж там був, страшно травмований. Ноги відірвані були.

П'ятеро загиблих, наймолодшому було лише 19. Що за кермом був нетверезий водій, стверджують тепер і свідки, і судмедексперти. Та рідні обвинуваченого переконані: усе це - наклеп.

- Ми були на місці аварії, ми бачили це на свої очі.

- Дорогенький, я знаю, як ти був на місці аварії, і твоя брехня вилізе тобі, боком вилізе.

- Дивіться, щоб вам не повилазило.

- Ні-ні, нам не повилазить.

Василеві Білашу 26, до аварії він служив у прикордонних військах. Останні місяці чоловік провів у Львівському слідчому ізоляторі. Зі слів представника постраждалих, чоловік за цей час так і не ознайомився з матеріалами справи. Сам обвинувачений переконує: він - цілковито не винуватий.

Василь Білаш, обвинувачений:

- Спеціально зроблена зйомка так, що не видно гальмівних шляхів і вони не позначені крейдою, які вносились в експертизу, і пошкодження автомобілів не співпадає з пошкодженнями на моїй машині.

Родичі водія також стали в кругову оборону. У них кардинально альтернативна версія події. Мовляв, наїзд скоїв невідомий позашляховиком, а їхнього Василя підставили.

Інна та Марія Білаші, сестра і мама обвинуваченого:

- Там немає ні тканин тіл, ні крові на його машині. Так як його машина побита, то там мала лишитися кров, мали лишитися тканини з одягу. Все мало лишитися. А там нема нічого. Пришивають йому, що він хотів втікти, а він ще з машини виліз і дзвонив 102. Ми маємо то зафіксовано, він був повністю тверезий.

Така версія змушує шаленіти свідків, які бачили нетверезого водія на власні очі. Пізніше 1,8 проміле алкоголю в крові водія підтвердили й експерти.

Олексій Шепшелюк, свідок:

- Швидкість велика була, дальне світло світило, все. Влетів, я не знав, що робити, підбіг - всі вже були мертві. Писали, що це все джип, а не він. Ну як не він? Якщо я бачив.

Ці жінки втратили в аварії сина та доньку, які незабаром мали побратися. Батьки загиблих сподіваються на справедливість і обурюються, що досі не дочекалися від родини обвинуваченого хоча б співчуття.

Наталія Гончар, мати загиблого:

- Її на світ білий дивиться дитина, хоч і за гратами. То ж зрозумій це і змирися з тим, що він винний, він сам винний. Навіть не вкладається в голову те, що вона говорить, страшно так брехати навіть.

Попереднє слухання справи в Ковельському міськрайонному суді затягли - військовий прокурор запізнився на 6 годин. Знервовані постраждалі припустили, що таким чином хотіли звільнити обвинуваченого з-під арешту, термін якого вже спливав.

Віктор Пилипчук, представник постраждалих:

- Сторона захисту затягує розгляд справи і перешкоджає судовому розгляду.

Та на судовому засіданні  військовий прокурор попросив продовжити тримання під вартою. Клопотання задовольнили, то ж в Луцькому СІЗО водій пробуде ще два місяці. При доведенні вини в убивстві 5-ох людей та каліцтві ще двох йому загрожує до 10 років ув'язнення.