Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 вересня 2014, 21:39 Суди
Розгляд справи командира Беркуту знову відклали
Розгляд справи командира Беркуту знову відклали

Апеляційний суд Києва вдруге переніс справу про запобіжний захід для колишнього керівника Беркуту Дмитра Садовника. Його звинувачують у розстрілі 39 активістів Майдану 20 лютого. П'ять місяців підозрюваний пробув у Сізо, а минулого тижня Печерський суд відпустив його. Генеральна ж прокуратура це рішення оскаржує і вимагає взяти екс-беркутівця під варту.

Володимир 20 лютого втратив на Майдані батька. Він переконаний - екс-керівник роти Беркуту Дмитро Садовник один із тих, хто стріляв по активістах. Журналістам показує відео, на якому, нібито, беркутівець робить кілька пострілів.

Володимир Бондарчук, син загиблого майданівця:

- Два, три, чотири, 5, ну я, наприклад, нарахував 7 прицільних пострілів, принаймні. У той час досить багато людей загинуло. Я думаю, як командир роти Беркуту він досить добре стріляє, навіть з лівої руки, і це тільки всього-навсього одна хвилина. З того відео, яке є, яке треба опрацювати.

Тож чоловік не розуміє, чому Садовника відпустили. Вже традиційно перед будівлею суду два табори - родичі загиблих й колишні беркутівці, що прийшли підтримати свого командира. Після суперечок надворі сварки тривають у коридорі, а далі і в самій залі. На засідання екс-спецпризначенці прийшли зі знімками загиблих колег. 

- Вони це показують, думають повпливати. Вони тут розказують про політичні рішення.

Самого фігурната справи Дмитра Садовника на засіданні немає. Не прийшов і його адвокат. Обидвоє - в лікарні.

- Адвокат Вилков Сергій зараз знаходиться в лікарні, у відділенні кардіології, у звязку з хворобою, яка, на мою думку, виникла у зв'язку з цим процесом, і надав довідку. Це довідка з Київського міського пластичного центру хіріргії, хірургії кист, і з Київської міської клінічної лікарні про те, що Садовник Дмитро Миколайович зараз з діагнозом і також не зміг прибути з об'єктивних причин. Про це є оригінал медичної довідки.

Тож інтереси екс-керівника Беркуту доручили представляти державному захисникові. Він просить засідання відтермінувати, бо не встиг ознайомитися з матеріалами. За відсутності самого Садовника та його основного оборонця судді вирішують перенести розгляд на 1 жовтня. Адвокат постраждалих вважає: провадження затягують.

Павло Дикань, адвокат майданівців:

- Була можливість у суду доставити Садовника до зали суду і провести судове засідання, відповідно обрати йому запобіжний захід. Тому що строки процесуальні на розлгяд скарги прокуратури і нашої, вони вже вчора закінчилися.

Члени ж групи підтримки Дмитра Садовника ані себе, ані свого колишнього керівника винними у розстрілах людей на Майдані не вважають. Переконують - вбивав людей хтось інший.