Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 вересня 2013, 23:19 Суди
Столичного адвоката намагалися засудити за чужий злочин
Столичного адвоката намагалися засудити за чужий злочин

І підозрюваний, і сам собі адвокат. Правозахисник Андрій Мамалига потрапив у курйозну ситуацію: його ім'я та адреса фігурують у справі про крадіжку ліфтового обладнання, хоча на фото підозрюваного зовсім інша людина. Проте, міліціянтів це не спантеличило - так хотіли відправити людину за грати.

Авокат Андрій Мамалига прямує до суду. Та цього разу він заходить туди не захищати. Правника самого звинувачують у злочині. Досвідченого члена спілки адвокатів Києва підозрюють у крадіжці ліфтового обладнання.

Андрій Мамалига, постраждалий:

- Мені заборонялося покидати межі міста Києва, я зобов'язувався повідомляти слідчого, суд і прокурора про зміну свого місця проживання.

Навіщо поважному юристові скоювати такий прозаїчний злочин? Більше про це знають у міліції. Адже за крадіжку правоохоронці затримали безхатченка, який чомусь назвався іменем адвоката й вказав його точну адресу. А позаяк безпритульний паспорта при собі не мав, у міліції йому повірили на слово. Коли ж злочинець припинив приходити до відділку - його вирішили доправити туди силоміць. І дуже здивувалися, коли побачили за дверима квартири адвоката Мамалигу.

Андрій Мамалига, постраждалий:

- Коли я открив слідчому, він в принципі засмутився, але тим паче розповів мені таку історію, що Мамалига Андрій Володимирович, тобто я, обвинувачується чи підозрюється у скоєнні злочину. Вони очікували побачити не мене, а якусь іншу особу, яку вони по суті допитували, доставляли до міліції і доставляли до суду. Але в подальшому ця особа зникла чи пішла в біга, я не знаю.

Та навіть на судовому засіданні слідчий від своїх переконань не відмовляється. Досі впевнений, адвокат і підозрюваний - одна й та ж особа.

- Чи схоже зображення на даній фотокартці з цією особою, яку ви затримали за підозрою у вчиненні кримінального злочину?

- Так, повністю схоже. Жодних сумнівів, бо особа повністю назвала свої анкетні дані. 

А ось суддю такі аргументи міліціянта не переконали.

- Скасувати ухвалу слідчого судді Дніпровського районного суду м. Києва від 13 серпня 2013 року про застосування запобіжного заходу - особистого зобов'язання до Мамалиги Андрія Володимировича, у зв'язку з нововиявленими обставинами. Ухвала оскарженню не підлягає. Судове засідання закінчене.

Та адвокат каже: ця маленька перемога далеко не закінчення сумної для нього історії, що завдала чималої шкоди його репутації.

Андрій Мамалига, постраждалий:

- Не вирішене інше головне питання: не закрите кримінальне провадження відносно Мамалиги.

А ось у прокуратурі переконують - міліціянтів, котрі виявили таке недбальство - покарають.

Сергій Лісунов, заступник прокурора Дніпровської прокуратури м. Києва:

- Наразі по кримінальному провадженню триває відповідне досудове розслідування, метою якого є встановлення дійсної особи правопорушника та притягнення його до кримінальної відповідальності.