Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 серпня 2013, 23:44 Суди
Львівська Феміда намагається виправдати водія-вбивцю
Львівська Феміда намагається виправдати водія-вбивцю

Небувалий тріумф законності у Львові. Водієві Лексуса, який 4 місяці тому напідпитку вбив жінку на тротуарі, суд дав 5 років... умовно. Та найбільше вразив постраждалих і громадськість вчинок прокурора. Замість домагатися покарання, він навпаки - взявся виплутувати засудженого: подав апеляцію, в якій просить усунути з вироку слова про те, що кермувальник у мить скоєння ДТП був "під шофе".

Ельза Буторина, мати загиблої:

- Сьогодні минає рівно 4 місяці, як її нема з нами. Цеї прекрасної, гарної, доброї дитини. Здорової, красивої.

Ось на цих архівних кадрах березнева ДТП. Лексус на повороті вискочив на тротуар. Позашляховик буквально втиснув двох жінок у металеву огорожу. Одна з них - 40-річна Наталія - загинула. Пригода сталася перед очима в багатьох свідків. Люди, обурені, що водій п'яний, ледь не вчинили самосуд.

Людмила Ліб, керівник відділу ДАІ м. Львова:

- Водія після дорожньо-транспортної пригоди було доставлено в медичний заклад на медосвідчення. І як показала нам експертиза, водій знаходився в стані алкогольного сп'яніння.

За кілька місяців по тому суд ухвалив: водій - винен, адже у стані алкогольного сп'яніння спричинив ДТП, внаслідок якої загинула людина. Та, позаяк винуватець щиро розкаявся й відшкодував збитки постраждалим, вирок був м'який - 5-річне ув'язнення з відтермінуванням на три роки. І позбавлення водійських прав - на рік. Утім навіть таке рішення кермувальника Лексуса не влаштувало. На суді він заявив - хильнув горілки вже по пригоді.

Ельза Буторина, мати загиблої:

- На суді взагалі хотіли зразу же прибрати зі справи обтяжуючі обставини.

- Ви були п'яні?

- Ні. 

- Коли ви випили?

- А я випив після наїзду. В мене стрес був.

- А де ви взяли горілку?

- А в мене була в машині.

- А де в машині? 

- В бардачку.

- Ось така розмова між прокурором і обвинувачуваним.

Мати загиблої апеляції не подала. Та це зробив державний обвинувач. Утім, прокурор у своїй заяві не вимагав суворішого покарання, а навпаки - попросив прибрати з вироку слова про те, що водій у мить ДТП був п'яний.

Тарас Кузь, прокурор відділу управління Прокуратури Львівської області:

- Згідно висновку експертизи вбачається, що дійсно він перебував в стані алкогольного сп'яніння. Однак в нас немає фактів, що саме і він сам стверджує, що він вживав алкогольні напої. Але вжив алкогольні напої будучи на місці події після вчинення дорожньо-транспортної пригоди. В салоні свого автомобіля.

Є чимало свідків, які зазначають - водій був нетверезий вже в мить скоєння ДТП. Розлючені люди тримали мажора під наглядом до приїзду міліції. Вони стверджують - не бачили, щоб він чогось хильнув. Одна з самовидиць - Наталія. Перед її очима Лексус розчавив подругу.

Наталія Захарова, свідок:

- Він її притис і ще якийсь час колеса крутилися. Він не від'їжджав. Наталя кричала, а він не зразу навіть від'їхав. Потім, коли він вже вийшов з машини і підійшов, то я побачила, що водій був дуже п'яний. Його шатало. Він нього відповідний запах йшов.

Костянтин Усов, свідок:

- Из джипа вывалился водитель, шатаясь. Подошел, начал эту женщину пострадавшую подымать. Поскользнулся, пяный был. На нее упал.  Люди начали на него кричать.

Та цих свідків навіть не викликали до суду - їх начебто не змогли знайти. Не буде їх і на засіданні, де розглядатимуть апеляцію прокурора.

Тарас Кузь, прокурор відділу управління Прокуратури Львівської області:

- На дане судове засідання буде викликаний обвинувачений, потерпілі та їх представник.

- Тобто свідків не буде?

- Свідків не викликається.

Пані Ельза каже - не прагнула суворого покарання для убивці її доньки. Проте сподівалася, що водія посадовлять хоча б на мінімальний термін. Ну а апеляція прокурора її просто морально розчавила.

Ельза Буторина, мати загиблої:

- Я не мала справи з судом. З судовими органами. Я не думала, що людина, яка вбила другу людину через п'янство, може не получити ніякого фактичного покарання. Це страшно.