Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 серпня 2013, 23:01 Суди
Апеляційний суд відхилив скаргу Павличенків
Апеляційний суд відхилив скаргу Павличенків

Апеляційний суд Києва відхилив скаргу Дмитра й Сергія Павличенків, засуджених за вбивство судді Сергія Зубкова. Рішення про довічне ув'язнення батька й 13-річне - сина судді залишили без змін.

Жорстоке вбивство судді Шевченківського суду Києва Сергія Зубкова скоїли в березні 2011 року. Напали в під'їзді його будинку. На тілі експерти виявили три ножові рани та дві кульові. Основним підозрюваним одразу став Дмитро Павличенко, родину якого Зубков виселив з квартири в центрі Києва. Разом з ним правоохоронці затримали і 18-річного сина - Сергія. Згодом Голосіївський суд столиці визнав їх винними: батькові призначив довічне ув'язнення, а хлопцеві - 13-річне. Основні докази - зізнання молодшого Павличенка. Згодом юнак відмовився від нього. А ще - одяг обидвох без слідів крові, знайдений у під'їзді вбитого. Справа набула розголосу завдяки футбольним уболівальникам. Вони не вірять у причетність до гучної справи батька й сина. Хлопець також завзятий фанат. Тож підсудні подали апеляцію.

- Свободу чесним, свободу Павличенко, свободу чесним!

З таких мітингів вже півроку починається кожне засідання Київського апеляційного суду. Втім, намарно. Сьогодні він залишив вирок Голосіївського суду без змін. Хоча батько й син весь час доводили - мотиву вбивства не мали.

Дмитро Павличенко, засуджений:

- Всем известно что судья Зубков принимал довольно непопулярные решение в отношении строительных компаний. На кону стояли миллиарды. Зачем мне идти на такое страшное преступление, да еще и тянуть за собой сына, если за это преступление ничего, никаких моральных и материальных дивидендов я не имею. Или я что, похож на сумасшедшего?

Адвокат Павличенків вже готується до оскарження рішення у Вищому спеціалізованому суді.

Тетяна  Шевченко, адвокат засуджених:

- Рішення для вас прогнозоване?

- Прогнозоване, звичайно прогнозоване. Це видно було по характеру тих запитань, які ставили судді свідкам, обвинуваченим,  обвинувальний уклін суду був видний з самого початку. Я просто не хотіла про це говорити, щоб не упереджувати. Я все сподівалась, що може я помиляюсь. Надежда умирает последней.

У прокуратурі, натомість, вважають: вину Павличенків доведено.

Наталія Сьома, керівник відділу прокуратури м. Києва:

- Захист ретельно дослідив матеріали справи, привів, чому докази не можуть бути допустимими у справі. Разом з тим захист не навів жодного аргументу на ті докази, які безперечно доказують виновність засуджених Павличенко Дмитра та Сергія.

Втім, ані ножа, яким убили суддю, ані пістолета правоохоронці так і не знайшли.